Tartu korvpalli ootavad suured muutused

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuari lõpus korraldasid Tartu korvpallifännid protestiaktsiooni, et väljendada pahameelt klubi senise tegevuse üle. Fännid polnud rahul klubi juhatuse senise tegevusega ja nõudsid, et keegi peaks kesiste tulemuste eest rohkem vastutama.
Jaanuari lõpus korraldasid Tartu korvpallifännid protestiaktsiooni, et väljendada pahameelt klubi senise tegevuse üle. Fännid polnud rahul klubi juhatuse senise tegevusega ja nõudsid, et keegi peaks kesiste tulemuste eest rohkem vastutama. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli kantsler ja TÜ akadeemilise spordiklubi juhatuse esimees Andres Liinat tunnistab möödunud hooajal tehtud vigu ning selgitab uutel alustel loodava klubi eesmärke ja tagamaid.


Milline on teie hinnang Tartu Ülikooli korvpalliklubi eelmisele hooajale?

Kui esindusmeeskonda vaadata, siis loomulikult ei saa rahul olla, et me ei võitnud Eesti meistritiitlit ega pääsenud Balti liigas play-off’i. Need olid eesmärgid, aga jäid täitmata.
Sellel on nii objektiivseid kui subjektiivseid põhjusi. Objektiivne oli see, et üks meie liidermängija Rain Veideman läks poole hooaja pealt ära. Ka peatreeneri vahetus keset hooaega lööb meeskonna rütmist välja. Palju oli ka vigastusi.

Ratsionaalsetel kaalutlustel jätsime talvel ostmata mängija viiendale positsioonile. Meil oli väga hea pakkumine laual, aga me pole kunagi tahtnud võtta kedagi lühiajalise lepinguga. Jutt oleks olnud kolmest-neljast kuust.

Teiseks näitasid taustauuringud pisut egoistlikku mängijatüüpi ja me ei julgenud teda võtta. See mees oli üks Inglise koondise kandidaat, kes oli keset hooaega äkitselt vabaks jäänud. See oli mõnes mõttes ka teadlik valik, sest me ei tahtnud võtta kelleltki mänguaega ära.

Kui vaadata positiivse külje pealt, siis nii mõnigi mängija tegi arengus sammu edasi.

Näiteks Sten Sokk tegi hea hooaja, ka Tanel Kurbas ja vanameister Vallo Allingu tegid ühe oma parima hooaja. Kui klubi tervikuna vaadata, siis kõige positiivsemana märgiks seda, et noorte süsteem on kenasti käima läinud.

Ülikooli korvpalliklubi sai korvpalliliidult Eesti parima noorteklubi auhinna. Kõigis vanuserühmades olime final-four’is. Ma arvan, et see on üle viieteist aasta, kus noortekorvpalli seis on Tartus nii hea. Ja see on sihipärase töö tulemus. Esindusmeeskond saab neid vilju maitsma hakata 3–5 aasta pärast, kui noored hakkavad tulema ukse taha. Mõned juba tulevad.

Tõsist toetust pole küll siiani tulnud?

Ei ole jah, aga auk on ka hästi suur olnud. Sisuliselt kümme aastat. Seda auku, mis kümmekond aastat tagasi tekkis, lapime praegu. Ega me muidu ei tooks siia teistest Eesti piirkondadest noormängijaid. Paraku peame seda tegema ka järgmistel aastatel.

Rain Raadik, Timo Eichfuss ja Tanel Kurbas on perspektiiviga mängijad, aga oleks ju topelt vahva, kui nad oleks Tartu mehed. See oleks tohutult suur tähtsus ka identiteedile, et Tartust tulevad uued Teinid ja Kikerpillid.

Te olete avalikult tunnistanud, et möödunud hooajal tehti siiski mitmeid vigu, näiteks meeskonna nimevahetus.

Nimevahetusel oli objektiivne põhjus. Sellest on sant rääkida, aga hooajaeelsel pressikonverentsil ei avanud Saku kõiki kaarte. Saku ütles, et nemad oleksid tahtnud Rocki nimega jätkata, aga jätsid ütlemata, millistel tingimustel.

Jah, ma võin ka praegu öelda, et seda pakkumist poleks me saanud vastu võtta. Me räägime kõige paremini korraldatud ja Eesti suurima publikuhuviga korvpalliklubi kaubamärgist. See on silmatorkav kaubamärk, ka summa peab olema silmatorkav.

Aga meil on Sakuga endiselt väga head suhted ja peame läbirääkimisi, kuidas koostööd intensiivistada. Kuid oleme nende väljaütlemistest mõistnud, et Rocki kaubamärgi reklaamimine pole nende esmavalik. Aga ma ei taha rutata sündmustest ette, uuel nädalal kohtume jälle. Pole võimatu, et Rocki nimi tuleb mingis formaadis tagasi.

Viga oli ka eurosarjast loobumine?

Eurosarjas osalemine poleks ilmselt palju muutnud. Asi oleks piirdunud võib-olla kahe kvalifikatsioonimänguga ja kas see oleks üldist imagot parandanud, ma ei tea. Kaalusime poolt- ja vastuargumente ja nii see otsus kukkus. Võib-olla oleks me kulutanud umbes

900 000 krooni rohkem, aga hooaja koondtulemus poleks pruukinud olla parem.

Mulle oli see üllatus, aga ettepanek mitte number viit osta tuli peatreenerilt. Kogu treenerite kolmik ütles, et jätkame klubi ja meeskonna arendamist. See oli nende otsus, kuid ma ei süüdista neid.

Kas nende otsuste pärast oleks pidanud keegi ka vastutuse võtma?

Aga me võtamegi vastutuse. Avalikkusel on täielik õigus anda kogu klubile hinnang esindusmeeskonna tulemuse järgi, aga me peame aru saama, et on suur vahe esindusmeeskonna ja klubi vahel. Me oleme tahtnud väga klubi arendada ja ma arvan, et need otsused tuli teha.

Kas kolmeaastane projekt tuleks kuulutada läbikukkunuks?

Sellel kolmeaastasel projektil on väga tugev ajakirjanduslik võimendus. Me ei ole kunagi rääkinud sellest, et klubi arengus on mingi kolmeaastane projekt tähtsam kui klubi arengueelduste loomine.

See, millest me tegelikult räägime, on ... ja ma olen öelnud ka seda, et Liinatid, Visnapuud, Kullamäed, Ottenderid tulevad ja lähevad, aga meil on vaja luua Tartus süsteem, mis ei töötaks persoonide peal. Toon lihtsa näite, kui Andres Sõber tuleks ära Rakvere klubi tagant, siis mis sellest järele jääks?

Aga Tartus peaks olema klubi, mis töötab ka ilma nende nimedeta. Me tegime mängijatega kolmeaastased lepingud Soku, Veidemani, Kurbase, Raa-diku ja Eichfussi pärast. Ka Saage. Nendest meestest tuleks uus tuumik.

Eesmärk oli saada mehed, kes oleks valmis mängima kõrgemal tasemel korvpalli, aga seda pole ju juhtunud?

Jah, sellise kiirusega arengut ei ole toimunud, nagu me tahtsime.

Siis ongi ju projekt läbi kukkunud?

Mina arvan, et see areng võib veel toimuda. Ma toon needsamad näited. Veideman mängib praegu välismaal. Ma väga loodan, et ka Sokk saab lepingu välisklubiga. Kurbasel oli üks parimaid hooaegu ja tal on veel kõvasti kasvuruumi.

Eichfussi kohta võib öelda, et ta on mugandunud ja tema individuaalne meisterlikkus on alla läinud, aga tema füüsiline potentsiaal on väga hea. Raadik on ka kerge pettumus ning Saage on vaid kohati hea.
Ma võin öelda, et kolmeaastane projekt ei ole andnud sellist tulemust, nagu me ootasime, aga see pole ka ebaõnnestunud. Võib-olla tuleb tulemus nelja või viie aastaga. Ma rõhutan, et meie eesmärk on teha klubi, mis kestaks ka järgmised 80 aastat.

Tartu Postimehes ilmus kevadel kolme mehe ettepanek. Kas selle visiooniga on edasi mindud?

Kõigepealt ma tänan kõiki lugejaid, kes tegid konstruktiivseid ettepanekuid. On selge, et klubi struktuuri on vaja laiendada. Me oleme rääkinud vahepeal linnaga ja teinud ettevalmistusi, et aasta pärast oleks uus formaat valmis.

Sel suvel tahame luua klubi nõukoja, kuhu kuuluksid kutsutud esindajad. Eile ütles mulle linnapea, et ka linn tahab osaleda nõukoja töös. Linna osalusega me suurendaksime ka läbipaistvust ja tasakaalustaksime strateegilisi otsuseid.

Kas linn oleks nõus tulema uue klubi asutajaliikmeks?

See on ilmselt volikogu otsus. Korvpall võiks Tartu jaoks olla emotsionaalses mõttes sama kestev ja väärtuslik nagu Vanemuise teater, keda linn toetab rahaliselt volikogu otsusega pikemat aega.

Ma väga loodan, et poliitilisel tasandil teeb linn otsuse veel sellel aastal. See annaks klubile ja mängijatele kindluse. Linn on olnud siiani sõnades toetav, aga ta võiks jõuda konkreetsete tuleviku kohta kindlust andvate otsusteni.

Mis veel muutub?

Me tahame saada Eesti meistriliigasse teise võistkonna ja usutavasti saame selle nime varsti välja öelda.

Peame läbirääkimisi, et meie 18–20-aastastel mängijatel oleks võimalus mängida meistriliigas 30 minutit, mitte tulla Pärnu vastu viimaseks minutiks platsile. Nii ei toimu arengut. Osa neist saaks ka harjutada esindusmeeskonna juures.

Millal võiks olla uutel alustel moodustatava klubi asutamiskoosolek?

See võiks olla selle kalendriaasta sees. Aga nõukoja kutsume kokku juba suvel, ilmselt augustis. Seal oleksid linna, TÜ spordiklubi, Tartu Ülikooli, suuremate sponsorite ja fänniklubi esindajad. Tahaksime, et fänniklubi organiseeruks. Nad on praegu väga killustunud. Siis saaks neile anda ka nõukojas koha. Ja seal võiks olla ka Tartu Postimehe esindaja.

Millal tuleb Tartusse 3000 pealtvaatajat mahutav mängusaal?

See plaan on olnud ülikooli ruumilises arengukavas juba pikka aega. Tahame viia kehakultuuriteaduskonna Jakobi tänavalt Ujula tänavale ja seoses sellega on meil kavatsus laiendada ka ülikooli spordihoonet.

Meil on arhitektuuriline eskiis, millega saaks spordihoone juurde võimlemissaali ja muudetakse pallisaali mõõtmeid nii, et me saaksime teha sinna statsionaarse areeni. See on kõik arengukavas sees ja võiks koostöös partneritega juhtuda järgmise nelja aasta perspektiivis.

Kas Tartu osalemine järgmisel hooajal eurosarjas on nüüd kindel?

Üleeile maksime 20 000 eurot tagatisraha ära. Aga täna on veel ebaselge, mitmesed alagrupid tehakse ja mitu mängu Tartusse tuleb.

Meie järgmise hooaja eesmärgid on jõuda eurosarjas alagrupist edasi, Balti liigas play-off’i ja võita Eesti meistritiitel. Sellest tulenevalt tahame tuua 2–4 leegionäri ja peame läbirääkimisi ka teiste Eesti noormängijatega.

Kas jätkate Tartu Ülikooli kantslerina?

Ma ei tea, mul on tähtajatu tööleping. 2. juulil on uue rektori esimene tööpäev ja senised vestlused temaga on olnud konstruktiivsed. Minu tooli põhjal küünejälgi ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles