Eesti maasika hind ehmatab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi kaheaastaseks saava tütre Isabellega turule tulnud Kätlin Altement pidas Eesti maasikate 12-eurost kilohinda liiga kalliks ning eelistas kolme ja poole euroga Leedu maasikaid seniks, kuni Eesti marjade hind langeb.
Peagi kaheaastaseks saava tütre Isabellega turule tulnud Kätlin Altement pidas Eesti maasikate 12-eurost kilohinda liiga kalliks ning eelistas kolme ja poole euroga Leedu maasikaid seniks, kuni Eesti marjade hind langeb. Foto: Sille Annuk

Tartu avaturul on esimesi päevi müügil sellesuvised maasikad. 12-eurone kilohind muudab kodumaised maasikad siiski pigem vaatamisväärsuseks ning kaubaks lähevad ligi neli korda odavamad Leedu marjad.


«Päris esimesed maasikad tulid müügile 15 euroga, täna on hind juba 12 eurot ja see hind võib iga päevaga langeda,» rääkis müüja Galina Filimonova, kel oli eile esimest päeva pakkuda turulistele kodumaised maasikaid.

Temast üle tee asuva leti taga juba viiendat päeva Eesti maasikaid müünud Järve Aiandi müüja Maarika Kivi põhjendas kallist hinda marjade nappusega. «Ilmad on jahedad ja niisked olnud ning marjad vähe päikest saanud. Eesti marja on veel väga vähe ja needki on kasvanud katteloori all,» rääkis ta.

Ehmatav hind

Turulisi ehmatas 12-eurone maasikate kilohind pigem ära. «12 eurot on ikka väga kallis. Sellise hinnaga veel Eesti maasikaid ei osta,» ütles Kätlin Altement, kes kodumaistele marjadele eelistas 3,5-eurose kilohinnaga Leedu maasikaid.

«Kui Eesti maasika hinnad langevad, siis hakkame muidugi Eesti maasikaid sööma, aga praegu sööme hea meelega ka Leedu maasikaid,» rääkis ta.

«Maasu, maasu, maasu,» rõõmustas tütar Isabelle, kui ema kilose kotitäie maasikaid vankrisse tõstis. «Meie oleme suured maasikasõbrad,» nentis ema.  

Maasikamüüja Maarika Kivi möönis, et Eesti marjad ei lähe 12-eurose kilohinnaga just kõige paremini kaubaks, mõnikord on kodumaiseid marju õhtuks järelegi jäänud.

«Inimesed vaatavad väga hoolega hindu. 12 eurot peab enamik kalliks, aga kuna Eesti marju on vähe, siis õhtuks lähevad need tavaliselt ikka enam-vähem ära,» ütles ta. Kalleid Eesti maasikaid ostavad praegu Maarika Kivi sõnul peamiselt emad väikestele lastele ning vanavanemad lastelastele.

Heitlik ilm

Päevas müüb Kivi praegu umbes kümme kilo Eesti maasikaid, seevastu Leedu maasikaid ostetakse kümme korda rohkem ehk sada kilo.

Millal eestimaiste maasikate hind langeb ja neid rohkem müüki jõuab, sõltub paljuski ilmast.
«Väga raske on praegu midagi öelda. Kui nüüd läheb soojaks, hakkab hind õige varsti langema.

Kui aga jahedad ja niisked ilmad püsivad, võivad marjad kergesti mädanema minna ning saak jääb kesiseks,» rääkis Maarika Kivi, et heitlike ilmade tõttu ei oska ta ka hinnata, kuivõrd hea maasika-aasta tänavu tuleb.

Maasikamüüja Galina Fili­monova aga arvas, et isegi tänaseks võib hind langeda 12 eurolt 10 eurole ning nädala pärast on Eesti maasikate hind veelgi kukkunud. 

Maasikate hind

• Eesti maasikas 12 eurot kg

• Leedu maasikas 3-4 eurot kg

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles