Tartu linnavalitsus peab kärpimismaratoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsus kärbib eelarvet.
Tartu linnavalitsus kärbib eelarvet. Foto: Lauri Kulpsoo

Kolmapäevast tänaseni ja ilmselt ka uuel nädalal kestavad Tartu linnavalitsuse eelarve kärpimise koosolekud, kus otsitakse kohti linnaeelarve vähendamiseks ligemale kümnendiku võrra, kuni 160 miljoni krooni jagu.



Linnavalitsus on juba tilgutanud, et säästuplaanid panevad nädalateks kinni Lutsu raamatukogu, vähendavad õiteilu suvistel lillepeenardel ja pargimurule näidatakse niidukit harvemini.

Püksirihma tuleb pingutada ka kõikide linna osalusega kultuuriürituste puhul.
Abilinnapea Jüri Sasi kinnitas, et linn on hoiatanud oma lepingupartnereid, et ürituste kulutusi tuleb kuni kümne protsendi võrra vähendada.

«Näiteks hansapäevad, laulupidu, draamafestival, toetused spordiklubidele,» loetles Sasi. Ühtegi kavandatud üritust siiski ära ei jää, lubas ta.

Pimedus kestab kauem

Pärast seda, kui linnavalitsus oli kolmapäeval viis tundi kärpekoosolekut pidanud ja jõudnud «poole peale», nagu ütles abilinnapea Margus Han­son, imbus saladuseloori alt läbi muudki.

Nii näiteks on kokkuhoiu eesmärgil hakatud tänavavalgustust sisse lülitama senisest hiljem ja välja senisest varem. Mitte pelgalt seepärast, et kevadel lähebki päev pikemaks.

Teada on ka see, et tänavapuhastuse korrad jäävad linnas suvel harvemaks ja talvine lumelükkamine hakkab võtma rohkem aega. Kokkuhoid tuleb sellest, kui tänavapuhastusfirmadel tuleb välja saata vähem masinaid ja mehi, seletas Hanson.

Kus veel läinud suvel käis puhastusmasin iga päev, hakkab puhastus käima kolm korda nädalas, siiski mööndusega, et vajadusel saab masinad ka tihedamini välja kutsuda.

Tänavapuhastuselt hoiab linn kokku üle kolme miljoni krooni.

Viimastel päevadel on linnaametnikud saanud ülesandeks hommikuti sõita varaste bussidega, peagi ka hilistega, et jälgida nende täitumust ja sotti saada, kas mõnel liinil ehk bussid liiga vara või vastupidi hilja tühja ei sõida.

Säästukirves tuhiseb ka üle tänavaremondi eelarve.

Mullu näiteks oli tavaks augu kõrvalt vahel ka suurem lahmakas pudedat asfalti üles freesida ja sinna korralik paik panna, et ennetada augu tekkimist, nüüd sellist priiskavat profülaktikat enam ei tehta.

Hanson kõneles ka, et ilmselt väheneb tänavate üleasfalteerimise eelarve, mis praegu on 19 miljonit krooni.

Hariduse valdkonnas tuleks Sasi sõnul puutuda kõige vähem investeeringuid. Kokkuhoid peaks siin tulema odavnenud hangetest.

Näiteks ühe lasteaia akendevahetuseks kulub planeeritud 600 000 krooni asemel 460 000 krooni.

Palju lahtist

Rahanduse abilinnapea Karin Jaanson ütles, et linna kärpekoosolekute peaeesmärk on säilitada kriisiolukorras linna võime suuta linnaelanike huvides toimida.

Kärpida tuleb nii, et kodanike huvid saaksid võimalikult vähe kahjustatud. Ta ütles aga, et töö on sellises faasis, et täpsemaid numbreid ei ole võimalik veel avalikkusele anda.

Jaanson ütles, et kolmapäeval käis linnavalitsus läbi valitsemise, linnamajanduse, heakorra, keskkonna ja avaliku korra valdkonnad. Arutelu jätkus eile tööpäeva lõpul, uus koosolek on täna pärastlõunal.

Jaanson ütles, et praegu on eelarve miinuseks arvestatud 140–160 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles