Seiklejad ronivad puulatvadesse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Tartu Seikluspark juhatuse liige Ragnar Kekkonen näitas ise ette, kuidas puulatvade vahel tuhiseda saab.
OÜ Tartu Seikluspark juhatuse liige Ragnar Kekkonen näitas ise ette, kuidas puulatvade vahel tuhiseda saab. Foto: Margus Ansu

Veel enne jaanipäeva avatakse Narva maantee äärses endises kruusakarjääris Tartu esimene seikluspark, kus taeva ja maa vahel turnides saab oma võimeid ja oskusi proovile panna nii suur kui ka väike.


Veel eelmisel sügisel oli vana karjäär tihedasse võssa kasvanud ning mulla seest turritasid välja prügihunnikud, nüüd vaatab sama koha peal uudistajatele vastu kahe terrassiga kohvik-kontor ning korrastatud pargiala. Oru põhjas jookseb kruusakattega kõnnitee ning puude ja postide vahele on rajatud mitmesuguseid seiklusraja atraktsioone.

«Siit on viidud ikka kümnete tonnide viisi sodi ära, alates vanast Moskvitšist kuni sukkpüksteni välja,» lausus OÜ Tartu Seikluspark juhatuse liige Ragnar Kekkonen ning ütles tänusõnad kõigile, kes käisid «Teeme ära!» ja linna heakorratalgute ajal seikluspargi rajajaid abistamas.

Viis raskusastet

Selle nädala lõpuks valmib pargis viis erineva raskusastmega rada, kus on kasutatud nii tavapäraseid kui ka päris uusi atraktsioone. «Siksakid, kiiged, Tarzani-hüpe, trossisõidud, võrklaskumised,» loetles rajaosi pargi haldusjuht Mihkel Veike, kelle sõnul on eeskuju võetud nii Eesti kui välismaa samalaadsetest kohtadest.

Iga rada algab ronimisseinaga ning vastavalt raskusastmele muutuvad need järjest keerulisemaks ja tõusevad aina kõrgemale. «Esimene rada algab meetri kõrguselt, viies on juba seitsmeteistkümne meetri peal,» lausus Veike ning pakkus, et erinevate tasemete läbimine võtab aega umbes paar tundi.

Kõikidele radadele on välja mõeldud ka midagi erilist. «See on nagu kirss tordil,» märkis Veike ning tõi näiteks meeste endi väljamõeldud lumelaua, millega tuleb umbes kuue meetri kõrgusel sõita ühe posti otsast teise juurde. Umbes samasuguse teekonna saab läbida ka rula või jalgrattaga.

Täna saabub seikluspargile ka Saksamaalt tellitud spetsiaalne laskumistross, millest tehakse kaks kolmesaja meetri pikkust teekonda karjääri ühest otsast teise. Suve jooksul valmib parki 200-ruutmeetrine spordiväljak ning järgmiseks aastaks jalgratturitele mõeldud osavusrada.

Seikluspargi rajajate sõnul on sportlik meelelahutus mõeldud nii suurtele kui väikestele, kuid rajale pääsemise otsustab juhendaja.

«Kui sa ikka esimese raja läbimisega hakkama ei saa, siis teisele ei lasta,» lausus Kekko­nen ning lisas, et raja valimisel on tähtis ka seikleja pikkus. Näiteks põhiradadele pääsemiseks peab olema vähemalt 140 sentimeetrit pikk, sest muidu ei ulata ennast  turvatrossi külge kinnitama. Väiksemad suunatakse lastealale.

Üle 100 000 euro maksma läinud seikluspargis hakkab tööle kaheksa inimest, kellest neli on instruktorid. Park on avatud iga päev hommikul kümnest õhtul kaheksani ning pääsme lunastamiseks tuleb välja käia 20 eurot.

«See on nädalavahetuse hind ühele inimesele, aga kui tulla nädala sees ja suurema grupiga, siis on ka hind odavam,» selgitas Kekkonen.

Ühishauda polnud

Pargi rajamisele ei saanud takistuseks ka võimalik sõdurite ühishaud, sest väidetavat matmiskohta ei leitud.

«Meil käisid siin ka ajaloolased ja see koht ei jäänud selle krundi peale,» lausus Kekko­nen, kelle sõnul on neil siiski linna poolt ettekirjutus, et kui midagi peaks maa seest välja tulema, peavad nad sellest kohe teavitama.

Park avatakse 20. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles