Tulevikuteadlaste koorekiht tuleb Tartusse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IPhO president dr Hans Jordens (paremal) tuli Eestisse kontrollima füüsikaolümpiaadi ettevalmistusi, temaga koos olid eile Tallinnas Ahhaa keskuses ajakirjandusele olümpiaadist rääkimas ka füüsik Jaak Kikas (vasakul) ja teised siinse võistluse juhid.
IPhO president dr Hans Jordens (paremal) tuli Eestisse kontrollima füüsikaolümpiaadi ettevalmistusi, temaga koos olid eile Tallinnas Ahhaa keskuses ajakirjandusele olümpiaadist rääkimas ka füüsik Jaak Kikas (vasakul) ja teised siinse võistluse juhid. Foto: Liis Treimann

Täna jalutab Tartus ringi doktor Hans Jordens, kes tuli üle vaatama, kuidas edenevad eestlaste ettevalmistused siin juulis peetavaks rahvusvaheliseks füüsikaolümpiaadiks.


1996. aastal andis Jaak Aaviksoo, kes tol ajal haridusministri ametit pidas, IPhO füüsikaolümpiaadi organisatsioonile lubaduse, et 2012. aastal korraldab selle Eesti.

Ligi kolm aastat kestnud ettevalmistused hakkavad mööda saama, pisut rohkem kui kuu aja pärast on Tartusse oodata rohkem kui 400 noort, kellest tulevikus väga tõenäoliselt saavad oma riikide esiteadlased.

IPhO president Jordens saabuski siia, et näha, kus ja millistes tingimustes täpsemalt toimuvad võistlused, ja tutvuda linnadega.

Võistlused spordihoones

Nimelt on olümpiaad ära jagatud Tartu ja pealinna vahel. Noored jäävad võistlema Tartusse, ava- ja lõputseremoonia ning rahvusvaheline žürii on Tallinnas.

Kaks võistluspäeva, teooria- ja eksperimentaalvoor, peetakse maaülikooli spordihoones. Organisatoorse komitee juht Ene Koitla rääkis, et see on Tartus ainuke piisavalt suur koht, sest nõudmised on väga suured.
Iga õpilase jaoks on vaja ehitada eraldi boks, spordihoones on praegu ruumi arvestatud 420-le.

Olümpiaadile tulevad 14–20-aastased noored, kes ei ole veel ülikooli vastu võetud, iga riik võib välja panna kuni viieliikmelise võistkonna. Kõik võistlevad siiski iseenda eest.

Lisaks peab noortega kaasas olema kaks füüsikut, kes tõlgivad võistlusülesanded emakeelde, hiljem kontrollivad vastuseid ja kaitsevad pandud hinnet erapooletu komisjoni ees.

Hotellikohad pandi kinni juba aastaid tagasi ning sellel ajal Tartus öömaja leida on peaaegu võimatu.

Linlased ei saa olümpiaadist osa enne reedet, 20. juulit, kui üheks päevaks kuulutatakse Tartu maailma füüsikapealinnaks. Sellel päeval on kõik olümpiaadiga seotud inimesed siin, et osa saada algavatest hansapäevadest, kus sel aastal on esimest korda teaduslinn.

Seal saab kogu päeva osaleda teadust populariseerivatel üritustel, töötubades, loengutes ja ekskursioonidel ning huvilistele on üles pandud ka näitus olümpiaadil osalejate stendiettekannetest või leiutistest.

Tippülikoolid Tartus

Tartu keskkoolinoortel avaneb ka võimalus, mida niipea ilmselt koju enam kätte ei tooda: nad saavad osaleda haridusmessil, kuhu tulevad oma esindustega kohale maailma tippülikoolid.

TÜ teaduskooli direktor ja olümpiaadi juhtkomitee akadeemiline sekretär Viire Sepp ütles, et osaleda on lubanud Oxfordi ülikool, Massachusettsi tehnoloogiainstituut, Singapuri riiklik ülikool ja ka meie kohalikud ülikoolid.

«Nende sihtrühm on olümpiaadil osalejad, eks siin on väärt seltskond, keda meelitada. Aga meie kutsume ka oma Eesti õpilasi sellele üritusele kindlasti,» rääkis Sepp.

Olümpiaadile tuleb ka Nobeli auhinna laureaat Sir Harold Kroto, kes peab osalejatele Vanemuise kontserdimajas loengu.

Nobeliste on varemgi olümpiaadidel osalenud, kuid Sepa sõnul ei ole mitte kõigil riikidel neid õnnestunud kohale meelitada, ning ta kiitis teaduste akadeemiat, kes sai sellega hakkama.

IPhO
• Rahvusvaheline füüsikaolümpiaad, mida on korraldatud 1967. aastast.
• 15.–24. juulini Tartus ja Tallinnas.
•     Koos külaliste ja korraldajatega on osalejaid ligi 1000, neist õpilasi üle 400.
•     20. juuliks kuulutatakse Tartu maailma füüsikapealinnaks, linnapeale annavad sümboolsed regaalid üle IPhO president Hans Jordens ja IPhO peakülaline, Nobeli auhinna laureaat Sir Harold Kroto.
•     Samuti 20. juulil algavatel hansapäevadel avatakse olümpiaadi korraldajatega koostöös teaduslinn, mis jääb avatuks kogu festivali ajaks.
•     20. juulil on Toomemäel ajaloomuuseumi valges saalis haridusmess, kus lisaks kohalikele ülikoolidele on esindatud maailma tippkõrgkoolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles