Magistrandid maalisid suurelt

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Johansoni maalid Tartu kunstimajas on nii suured, et neist jäid koos autoriga ajalehepildile vaid kaks, sedagi osaliselt: vasakul fragment maalist «Teine pool» ja paremal «Viimne valss».
Pille Johansoni maalid Tartu kunstimajas on nii suured, et neist jäid koos autoriga ajalehepildile vaid kaks, sedagi osaliselt: vasakul fragment maalist «Teine pool» ja paremal «Viimne valss». Foto: SCANPIX

Inglise filoloog Pille Johanson saab homme 50-aastaseks. Juubelikingituste valijatel on selle poolest lihtne, et maali võib ostmata jätta. Juubilar on ise maalikunstnik. Ja kõige suurema kingituse tegi ta endale äsja ise.


Kolmapäeva õhtupoolikul seisis Pille Johanson Tartu kunstimaja suurimas saalis kunstiasjatundjatest komisjoni ees ja kaitses oma magistritööd. Selleks on üheksast suurest ja väga suurest maalist koosnev sari «Taevane arm», mis kätkeb endas mõtisklusi inimese ja maailma üle.

Magistrant sai pärast oma kaitsekõnet järgnenud akadeemilisel arutelul valdavalt kiita. Tõsteti esile tema töökust ja maalitehnilisi oskusi. Märgiti ära arengut, mida ta on ilmutanud Tartu Ülikooli maalikunsti eriala magistrantuuris pärast sealsamas bakalaureusekraadi saamist.

Mõned komisjoni liikmed tõstsid esile Johansoni küpsust, mis avaldub «Taevases armus». Hindeks sai ta A.

Kunstnik ja juhataja abi

Bakalaureusena maalikunsti erialal lõpetas Johanson  2010. Samal aastal sai ta bakalaureusekraadi cum laude inglise keele ja kirjanduse erialal.

Veel tänavu varakevadel lootis ta oma tulevikus aega jagada raamatute tõlkimise ja maalimisega. Et ta aga sai Tartu Kõrgemast Kunstikoolist kuu tagasi tööpakkumise, siis saab ta kunstnikutööd ühendada sealse maalingute ja disaini osakonna juhataja abi ametiga (poole koormusega).

Mida arvasid ema edukast õpingute lõpust tütar My, kes on lõpetanud aianduse magistrantuuri, poeg Mats, kes õpib infotehnoloogiat, ja abikaasa Ants?

«Nad olid väga-väga õnnelikud. Tütar hõiskas. Poeg küsis: «Kas tõesti said A?». Ants ütles, et temal algas nüüd nagu koolivaheaeg,» rääkis Pille. «Lapsed on juba suured, nii et mul oli ka paras aeg kool lõpuks ära lõpetada.»

Üllatajad

Kunstimaja samas saalis Pille Johansoni sarjaga on pannoo «Mustamäe». Selle maalinud Paavo Käämbre sai samuti hindeks A. Üks komisjoni liikmeid Indrek Grigor nimetas seda tööd üheks suuremaks üllatuseks. Teised kaks teda üllatanut on Evelin Salumaa alias HuupI ja Kadri Nikopensius.

Salumaa maalisari «21. sajandi lapsed» uurib (tulevase) ema ja lapse suhete teket ning jõuab ka häirete ja patoloogia tekkepõhjuste piirimaile.

Kaitseliitlase taustaga Nikopensiuse «Rahuaeg» on hiigelsuurelt maalitud soomuk. See on vaid mõneks päevaks välja pandud Riia mäel Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste saalis ning seda vaatama minna ei ole ilma loata võimalik.

Tavatult palju lõpetajaid

Hindamiskomisjoni kuulunud Tiiu Talvistu arvamuse kohaselt oli seekordsete lõpetajate tase üldiselt väga tugev, mida näitavad ka rohkesti hindeks pandud B-d, kuid polnud eriti üllatuslikke tippe. Eriliseks osutus asjaolu, et nii palju lõpetajaid ühekorraga ei ole TÜ  maalierialal varem olnud.

Bakalaureusetöödest tõstis Talvistu esile Nikopensiuse suure ja jõulise kompositsiooni.

«Magistritöödest paistis silma Pille Johanson oma suuremahulise maalide seeriaga, mida tutvustavas tekstis on nimetatud suisa elutantsuks ja mida tõesti sellena ka võib vaadata,» ütles Talvistu. «See on nagu muinasjutt täiskasvanuile, lugu on aga täis pinget ja traagikat, mida ta vaatajaile edastab pooleldi abstraktses laadis erakordselt vaba maalilisusega.»

Tänavu läks Tartu Ülikooli maalieriala lõputööde kaitsmisele neli magistri- ja 13 bakalaureusetööd. Nende valmimist juhendasid Anne Parmasto, Rauno Thomas Moss ja Jaan Elken. Töid saab vaadata kunstimuuseumi viltuses majas ja kunstimajas 1. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles