Millises kohvikus on parim caffé latte?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ruudu Remmelga joonistus

Caffé latte ehk kõnekeeles lihtsalt late on leidnud oma koha nende inimeste südames, kes kohvi küll juua tahaksid, kuid kellele selle tugev maitse vastu hakkab.




Sõltumatu testirühm käis Tartu kesklinna kohvikutes ja tegi pakutava kvaliteedist omad järeldused.

Õigesti tehtud late koosneb ühest kolmandikust espresso-kohvist ning kahest kolmandikust aurutatud piimast (aurutamiseks on vastav masin). Kõige peale tõstetakse umbes viie millimeetri paksune kiht piimavahtu. Ideaalsel latel on kolm selgesti eristatavat kihti.

Arusaamatu hind

Kesklinna kohvikutes käis kolm tudengineiut, kes testisid neis pakutavate jookide puhul eelkõige maitset, kuid hindasid ka joogi välimust ja serveeringut. Testijad võtsid ette kohvitajate lemmikkohad Raekoja platsis ja selle läheduses, välja jäeti baarid ja restoranid.

Nimekirjast jäi välja ka pannkoogikohvik Crepp, kuhu testijad paari päeva jooksul mitmel korral sisse astusid, kuid kuhu nad istuma ei mahtunud. Et Crepp pole mingi püstijalabaar, jäigi sealne piimakohv kahjuks maitsmata ja hindamata.

Üsna arusaamatuks jäi testijatele see, mille järgi pannakse paika late hind. Nimelt oli parimat kuuma jooki pakkuvas Mokas klaasitäie piimakohvi hinnaks 22 krooni, Pierre’i kohvikus aga 40 krooni. Teistes kohtades jäid hind 22 ja 28 krooni vahele.

Mitte mingisugust rolli ei mänginud hinnas see, kas kohv oli valmistatud automaadiga või käsitsi.

Kehv kohv automaadist

Huvitava tähelepanekuna täheldasid testijad seda, et kohviautomaadist tulnud late tunneb tavaliselt kohe ära ainuüksi selle järgi, et piimavahu peal on kaks tumedat kohvitäppi. Need täpid on justkui juba märk ootavast kehvast kohvielamusest.

Masinaga tehtud joogid on peaaegu kõigis kohtades sama maitsega – nagu oleks klaasi lastud väikse vahuga nõudepesuvett. Tunda ei ole piima maitset, kohvist rääkimata.

Maitsjatele suurima üllatusena tuli aga kaneeli omadus anda piimakohvile ääretult mõnus lõhn ja maitse. Lihtne ja väike nipp, mida Tartu kohvikud võiksid rohkem kasutada, on testijate soovitus.

Kohvik Moka

Testi üllataja: kuum, kihiline ja väga maitsev. Korralik eraldi vahustatud piimaga espresso. Klaasi sees ja selgelt kihiline. Vahu peal olev kaneelikaunistus andis selge lisaväärtuse. Late oli nii hea, et võiks kõvasti rohkem maksta.
Hind: 22 kr
Hinne: 9

Cafe Truffe

Lõhnab imeliselt. Suures valges tassis. Kogu komplekt jätab väga hea mulje. Vaht on õhuline, ilmselt on piim eraldi vahustatud ning maitseb juba seepärast eriti hästi. Kuigi kohvi saab magusamaks teha ka tükKsuhkruga, on eriti mõnus lisatud tume šokolaaditükk. Kokku võttes: viib keele alla, limpsiks tassi pärast puhtaks ja anuks juurde. Oma hinda igati väärt.
Hind: 28 kr
Hinne: 9

Kohvik Werner
Tassi sees tavalisele kohvile tehtud. Maitsele annaks tugevalt juurde, kui kasutatav piim poleks n-ö kauamängiv plastmasspiim. Vaht oli aga õhulise tekstuuriga ja kokkuvõttes oli late päris maitsev. Lisaväärtus joogi juures oli kindlasti mandlimaitseline moonikakuke. Hind suure joogi kohta täiesti mõistlik.
Hind: 25 kr
Hinne: 7

Kohvik Kuum Tass

Selle kohviku joogi puhul võib öelda vaid, et tass ja late on kuumad. Ülejäänu osas tekib küsimus, kas tegu üldse on piimakohviga. Kohv on lahja ning kohviautomaadi loputusvee maitsega. Kui suhkrut mitte lisaväärtuseks pidada, siis võib boonusena välja tuua vaid fakti, et late valmis kiiremini kui kõikides teistes testitud kohvikutes.
Hind: 27 kr
Hinne: 5

Ülikooli kohvik

Jällegi tavaline kohviautomaadi kohv, soja- või plastmasspiimamaitselise vahuga. Ilma lisaväärtuseta, kui mitte lisaväärtuseks pidada teeninduse kiirust.
Hind: 22 kr
Hinne: 4

Kohvik Kapriis

Tavaline kohviautomaadi piimakohv. Ilma lisaväärtuse ja suuremate elamusteta, tavalises Lavazza termoklaasis. Kohvi-piima kihid on segunenud.
Hind: 25 kr
Hinne: 4

Pierre

Ilmselt kõige kehvem late kõikidest testitutest. Kohv oli täiesti külm. Lisaks oli termoklaas klaasist alustassil, mis oli nii räpane, et sellest oli ebameeldiv kinni võtta. Tavaline kohviautomaadimaitseline piimakohv, seega ei mingit erilist maitseelamust.
Ilmselt kõige rohkem paigast ära hinna-kvaliteedi suhtega late.
Hind: 40 kr
Hinne: 3

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles