Labor teeb lihastele toonustavat värinat

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magistrant Mariko Pedaja lasi ergonoomikalaboris mõõta oma lihastoonust, vändates enne tükk aega veloergo-meet­ril. Tagaplaanil dotsent Viljo Viljasoo.
Magistrant Mariko Pedaja lasi ergonoomikalaboris mõõta oma lihastoonust, vändates enne tükk aega veloergo-meet­ril. Tagaplaanil dotsent Viljo Viljasoo. Foto: Sille Annuk

Eesti Maaülikooli dotsent Viljo Viljasoo palub astuda reporteril platele ja haarata tasakaalu hoidmiseks käepidemeist. Seepeale vajutab õppejõud nuppe, pannes leheneegri alakehast võimsalt võdisema.



Täna maaülikooli tehnikainstituudi järjekordse labori avav Viljasoo selgitab, et firma Casada masin Power Step võib teatud piirini kasutades mõjuda lihastoonust tõstvalt ja enesetunnet parandavalt. Piiri ületades võib aga inimese väristamine anda sarnase tulemuse kui ületöötamine suruõhuvasaraga.



Jõusammumasin, aga ka veloergomeeter, isokineetiline dünamomeeter ja muud aparaadid peavad aitama vastses ergonoomikalaboris matkida inimeste koormust töökeskkonnas. Mõõtes ja mõjutades katsejäneste lihastoonust, peaks saama modelleerida tervislikumat töökeskkonda ning jagada firmadele soovitusi töövõtete muutmiseks.



Viljo Viljasoo toob näiteks seina võõpava maalri, kes võib pika varre otsas olevat värvirulli valesti käes hoides ülearu jõudu raisata ning tekitada mõnes oma lihases tarbetut pinget ja valu.



Meeste mänguasi


Ergonoomikalabor seabki eesmärgi suuta tulevikus välja arendada soovituslikud töövõtted, mis ühelt poolt suurendavad töö tõhusust, teiselt poolt aga säästavad inimese tervist. Seni on ergonoomika eriala tudengid piirdunud ettevõtetes, näiteks Tarkonis, müra, tolmu, valgustatuse ja muude parameetrite mõõtmise ja analüüsiga.



Viljasoo ei välista ka, et ühel päeval saab üle 300 000 krooni maksma läinud labor soovitada kontorirottidele Power Steppi või mõne teise firma toodetud lihasevõdistajat koos juhendiga, kuidas seda kõige tõhusamalt tarvitada.



«Kui te kutsute meesterahvaid üles kontoris võimlema, siis vaevalt kuigi paljud neist üleskutsega kaasa tulevad,» arutles Viljasoo. «Aga sellise masina peale on kindlasti paljud mehed nõus kohe ronima.»



Küpsemas magistritööd


Maaülikooli tehnikainstituudis ootavad saabuval kevadel kaitsmist magistritööd, millest võiks olla abi nii päevast päeva kontoritoolis istujaile kui ka kaheksatunniseid vahetusi püstijalu tegevatele inimestele.



Ergonoomikamagister Kristel Oha on Tartu Ülikoolis ja maaülikoolis ette võtnud paarsada uurimisalust, sama eriala tudeng Elis Meister vaatleb müüjate argipäeva.



Ehkki kummagi töö otsene eesmärk pole jagada ülikoolidele või poodnikele näpunäiteid oma teenistujate füüsilise ja vaimse tervise säästmiseks, julgeb Oha oma tehtud mõõtmiste põhjal korrata vana, kuid ununema kippuvat tõde: liikumine on tervise pant.



«Võimaluse korral võiks teha mõneminutilise pausi iga tund ja käia kas või korra trepist üles-alla,» märkis Kristel Oha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles