Eestlannad tulevad Tartusse enesekindlust taastama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Roops (vasakult), Eneli Vals, Maria Gaiduk, Imbi Hoop ja Karina Kesvatera mängivad Eesti naistejalgpalli meistriliigas JK Tammeka koos­­seisus. Nädalavahetusel on neist Eesti naistekoondise mänguvormis Vals ja Hoop.
Sirje Roops (vasakult), Eneli Vals, Maria Gaiduk, Imbi Hoop ja Karina Kesvatera mängivad Eesti naistejalgpalli meistriliigas JK Tammeka koos­­seisus. Nädalavahetusel on neist Eesti naistekoondise mänguvormis Vals ja Hoop. Foto: Margus Ansu

Vaid napp nädal pärast seda, kui Eesti meestejalgpalli A-koondis üle 15 aasta taas Tartut väisas, asuvad Tartus Balti turniiri võitu püüdma esimest korda ka Eesti jalgpallinaised.


Täna kell 17 võõrustavad eestlannad Tamme staadionil Leedu ja pühapäeval kell 14 Läti koondist. Leedu ja Läti kohtuvad omavahel laupäeval kell 14 Võrus.

«Meie tuleme võitma,» vastas naiste jalgpallikoondise inglasest peatreener Keith Boa-nas küsimusele, millise eesmärgiga Tartusse mängima tullakse.


Ta lisas, et koondisel on seljataga viis kaotust tugevatele vastastele (Eesti mängib Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsiooniturniiril samas alagrupis Soome, Slovakkia, Valgevene ja Ukrainaga – toim) ning enesekindluse taastamiseks on Balti turniir kindlasti hea võimalus.

Kuigi Soome tippklubis Åland United mängiv keskkaitsja Pille Raadik jääb Soome liigamängude pärast turniirilt kõrvale, arvas Boanas, et Eesti naiskond on heas hoos.

Esimest mängu kavatseb Keith Boanas alustada tugevaima koosseisuga, kuid ta tahab kasutada ka võimalikult palju vahetusi. Selle põhjal, kuidas läheb Läti ja Leedu omavaheline mäng, otsustab ta pühapäevase kohtumise algkoosseisu.

Napp teavitamine

Eesti jalgpalliliidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht selgitas, et naiste koondist üritataksegi niipalju kui võimalik Tallinnast väljaspool mängima sättida, et naiste jalgpallile rohkem tähelepanu tõmmata.
Ta tõi näiteks Põlva, kus pärast Balti turniiri jalgpalli harrastajate hulk järsult suurenes. Varem on naiste koondis mänginud veel Rakveres ja Paides.

«Pärast Tamme staadioni uuenduskuuri on Tartus suurepärased võimalused rahvusvaheliste mängude pidamiseks,» sõnas Uiboleht ja lisas, et ülikoolilinnas on naistejalgpall väga elujõuline, sest SK 10 ja Tammeka vahel areneb linnarivaliteet ning mitmed naiskonnad mängivad ka rahvaliigas.

Tartu JK Tammeka naiste ja tüdrukute treener Aleksandra Sevoldajeva arvas, et Balti turniir võiks olla hea võimalus propageerida naistejalgpalli ja tuua just Tartu ja Lõuna-Eesti tüdrukuid jalgpalli juurde, kuid turniiri reklaami jäi sel korral tema hinnangul väheks.

«Need, kes on naistejalgpalliga mingit moodi juba seotud inimesed, tulevad nii või naa, aga suurem eesmärk oleks olnud tuua vaatama neid tüdrukuid, kes jalgpalliga veel seotud ei ole,» selgitas ta.

Ka koondise peatreener Keith Boanas ütles, et kuigi Eesti naistejalgpalli seis ei ole sugugi kõige kehvem, on siiski veel palju, kuhu areneda. «Me vajame rohkem noori mängima,» ütles ta. «Arvatakse, et jalgpall on jõhker mäng ega sobi tüdrukutele, aga see ei ole nii. See õpetab distsipliini ja koostööd.»
Väljak ootab
Sihtasutuse Tartu Sport haldusjuht Mati Tolmoff ütles, et selle nädala ilm on muru kasvamise seisukohast olnud soodne. Kõik eelmise nädala lõpus meeste mängudes tekkinud augud ja libisemisjäljed on eemaldatud ning Tamme staadion on juba uute mängude ootel.
«Eile niitsime, täna veel veidi hooldust ja homme jooned peale,» kirjeldas Tolmoff  eile.

Varasematel aastatel on naiste Balti turniiri mängitud Põlvas, Valmieras ja Staiceles Lätis ning Šiauliais Leedus.

Aastail 2003–2006 ja 2008–2010 võitsid Balti turniiri eestlannad, eelmisel aastal võideti 3:0 küll Leedut, kuid Lätile jäädi 2:0 alla.

Järgmisel laupäeval, 16. juunil näeb naistejalgpalli ka Otepääl, sest kell 16 Tehvandi staadionil algavas Euroopa meistrivõistluste valikkohtumises on Eesti vastamisi Valgevenega.

Eesti naiste rahvuskoondis on pidanud 102 maavõistlust ja neis on mänginud 93 jalgpallurit.

Naiste jalgpallikoondis
Balti turniiril

• Signy Aarna, Liis Emajõe,
Riin Emajõe, Kairi Himanen, Imbi Hoop, Hannaliis Jaadla, Kaidi Jekimova, Getter Laar, Daniela Mona Lambin, Katrin Loo, Aljona Malets, Anastassia Morkovkina, Kaire Palmaru, Anete Paulus, Saskia Sonnberg, Tiina Trutsi, Inna Zlidnis, Margarita Žernosekova, Eneli Vals, Kethy Õunpuu.
• Varus on Kadre Päri, Liis Lepik, Miina Kallas, Karina Kesvatera, Sirje Roops, Liivi Sõrmus, Merily Toom, Maria Gaiduk.
• Koondise peatreener on Keith Boanas, abitreeneriteks on Katrin Kaarna ja Allan Soomets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles