Tartu Ülikooli rektoriks valiti Volli Kalm

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli uus rektor professor Volli Kalm.
Tartu Ülikooli uus rektor professor Volli Kalm. Foto: Risto Mets

Tartu Ülikooli asub järgnevaks viieks aastaks juhtima professor Volli Kalm (59). Tänasel valimispäeval osutus just tema Toivo Maimetsa (54) ja Mart Ustavi (62) vastu kandideerides võitjaks.

Kolmandas hääletusvoorus sai Volli Kalm 210 häält. Seega osutus Volli Kalm valituks Tartu Ülikooli rektoriks. Pärast tulemuse teatavakstegemist puhkes aulas pikk aplaus. Esimesena õnnitlesid Kalmu vastaskandidaadid, seejärel ülikooli nõukogu esimees Kersi Kaljulaid. Seejärel surus rektoril, kes võtab töökohustused üle 1. juulil, kätt kogu ülikoolipere.

Volli Kalmu pidulik rektori ametisse pühitsemine leiab aset 31. augustil.

Kolmandas voorus jagati välja 281 sedelit, hääletuskastis oli 280 sedelit. Lisaks Kalmule antud 210 häälele oli 68 sedelt märgistamata ja 2 sedelit rikutud.  

Kell 14.04 lõppes kolmas hääletusvoor ning valimiskomisjon asus taas hääletussedeleid kokku lugema.

Ka teises voorus jäi rektor valimata. Volli Kalm sai teises voorus 153 häält, Mart Ustav 126 häält. Kuus sedelit olid märgistamata. Kolmandasse vooru pääses seega Volli Kalm. Rektoriks valituks osutub see kandidaat, kelle poolt hääletab vähemalt 174 liiget.

Teises voorus jagati välja 286 häälestussedelt, kastis oli 285 sedelit.

Kell 13.40 lõppes häälte ülelugemine. Valimiskomisjon teeb kohe teatavaks hääletustulemused.

Kell 13.28 lõppes teine hääletusvoor. Valimiskomisjon avas valimiskasti ning hakkas hääli kokku lugema. Saalis võttis maad ootusärevus.

Häälte lugemine lõppes kell 12.58. Pärast mõningast vaikust koosolek jätkus. Valimiskomisjon esitas protokolli. 347 hääletussedelist jagati välja 288, mis jõudsid ka tagasi valimiskasti. Rektor jäi esimeses voorus valimata, kuna ükski kandidaat ei kogunud piisaval hulgal hääli. Kalm sai esimeses voorus 123, Ustav 93 ja Maimets 71 häält. Üks sedel oli märgistamata.

Teises voorus kandideerivad avavoorus enim hääli saanud Volli Kalm ja Mart Ustav. Algas teine hääletusvor, mis vältab kella 13.28ni.

Kell 12.45 lõppes hääletus ning valijakogu liikmed istusid tagasi oma kohtadele. Valimiskomisjon asus hääli üle lugema.

Kell 12.20 alustati hääletusprotsessiga. Kontrolliti valimiskasti ning pitseeriti see. Hääletamiseks tehti valimiskoosolekul 20-minutiline vaheaeg. Valijad asusid sedeleid valimiskasti postitama. Koosolek jätkub kell 12.45.

Valimiskoosoleku algus

Mõni minut pärast keskpäeva oli aula tihedalt inimesi täis ning valimised võisid alata. Valijana registreeris end enne valimiskoosolekut 281 liiget, seega on valimiskogu töövõimeline.

Kõik rektorikandidaadid soovisid sõnavõttu, järgnes sõnavõttude järjekorra loosimine. Otsustati, et rektorikandidaadid saavad sõna tähestikulises järjekorras.

Esimesena kõnelenud rektorikandidaat Volli Kalm ütles, et ei hakka enam tutvustama oma valimisplatvomi, vaid soovib selgitada kavade elluviimist. Ta lubas rektorina tähele panna inimeste individuaalsust ja eripära. Ülikooli rikkus on Kalmu arvates tema inimesed. Oluliseks pidas ta inimeste turvatunde ja ühtekuuluvustunde kasvatamist. Samuti soovis ta, et ülikooli lõpetanud võiksid öelda - siin veedetud aastad olid elu parimad.

Teisena kõnepulti astunud Toivo Maimets rõhutas, et täna on ülikooli aulasse kogunenud suur osa Eesti vaimsest eliidist. Rektoriks valituna taha ta leida inimeste vahel suuremat sidusust ning arvestada ka üliõpilaste soovidega. Kõiki oma teadmisi ja kogemusi lubas Maimets ühendada ülikoolile.

Olen osake ülikoolist, kasvanud tudengist akadeemikuks, märkis oma kõnes professor Mart Ustav. Tema sõnul peab ülikool tähele panema muutusi keskkonnas. Eriti ei saa ülikool loota üksnes riigieelarve vahenditele, vaid leidma ka teisi võimalusi. Neid võimalusi on Ustavi kinnitusel palju. Ta avaldas soovi, et tulevikus hinnataks teadlaste ja tudengite kõrval ka tublisid õpetajaid.

Veerand tundi enne keskpäeva saabus Tartu Ülikooli ajaloolise peahoone aulasse üha uusi rektori valimiskogu liikmeid. Neid on täna kokku 347. Rektoriks valituks osutub see kandidaat, kelle poolt hääletab vähemalt 174 liiget. Tartu Postimees jälgib rektorivalimisi otse aulast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles