Öises avariis jättis elu hobune

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuspaik Piibe maanteel Äksis. Hobused pääsesid paremal asuvast koplist välja ja ületasid tee. Neist üks jäi Jõgeva poolt tulnud kaubabussi ette.
Õnnetuspaik Piibe maanteel Äksis. Hobused pääsesid paremal asuvast koplist välja ja ületasid tee. Neist üks jäi Jõgeva poolt tulnud kaubabussi ette. Foto: Margus Ansu

Varavalges esmaspäeva hommikul kõlas Tartumaa ja Jõgevamaa piiril Äksis asuva osaühingu Tiitsat hobusefarmi kontorihoone uksele koputus. Majas maganud tallimees ärkas ja kuulis, et juhtunud on raske õnnetus.

Koputajaks oli Volkswageni väikebussi juht, 29-aastane Mario, kes oli mõni minut varem tulnud Jõgeva poolt ja sõitnud Tartu suunas. «Kas need on teie hobused?» küsis ta rahulikult. Tallimees Henno Ostrat kinnitas seda ning kuulnud õnnetusest, suundus teatajaga avariipaika.

Äksi kirikust umbes pool kilomeetrit Tartu poole oli terve tee täis auto tükke ning õli. Vasakul pool põllul lebas surnud hobune. Väikebuss oli pidama saanud alles tükk maad kaugemal.

Juhil joove

Õnnetusest teatati politseile 21. mail kell 3.30. Juht oli sõidukis üksi istunud ning vigastada ta ei saanud. Juhi kontrollimisel ilmnes aga, et ta oli tarvitanud alkoholi, ning politsei kõrvaldas ta roolist.

Purunenud sõidukile tuli järele kaine juht ning buss pukseeriti minema.

Politsei alustas juhtunu täpsemaks uurimiseks väärteomenetlust liiklusseaduse paragrahvide järgi, mis käsitlevad õnnetuse põhjustamist ja mootorsõiduki juhtimist joobeseisundis. Õnnetuse põhjustamise eest tuleb aru anda ka loomade omanikul, sest hobused ei tohiks niisama vabalt teele pääseda.

Õnnetuse täpsemaid asjaolusid alles selgitatakse ja analüüsitakse, kuid tallimees Ostrat leiab, et juhil olnuks võimalik avariid vältida. Sel kellaajal oli juba valgeks läinud ning juht pidi hea nähtavusega sirgel teel hobuseid juba kaugelt märkama, leiab ta.

Politseile kinnitas juht, et masina kiirus võis avarii ajal olla umbes 85 kilomeetrit tunnis. Ostrat ei taha seda uskuda, sest 700 kilogrammi kaalunud hobune paiskus avariipaigast ligi 28 meetri kaugusele. Bussi oli juht pidama saanud alles 140 meetri kaugusel.

Omanik nõuab sõiduki remondikulude hüvitamist. Kui suureks summa kujuneb, pole esialgu teada. «Sellega tegeleb Tallinnas elav talliomanik,» lisas Ostrat.

Uus koppel

Ostrati kinnitusel oli Piibe maantee kõrval asuv koppel, kust loomad välja pääsesid, äsja valminud. Loomi pidi kindlal alal hoidma elektrikarjus, kuid millegipärast pääsesid nad traadi tagant välja.

«Ei oska öelda, kas keegi hirmutas neid või oli põhjus muus,» sõnas hobuste eest hoolitseja, lisades, et mõnikord on ka metsloomad elektrikarjuse väljastpoolt koplisse tungides puruks jooksnud.

Õnnetuses hukkus neli aastat vana ruun, keda tallimees ja võistlustel käivad ratsutajad treenisid tulevaseks võistlushobuseks. «Tore hobune oli,» meenutas Ostrat.

Talu tegelebki hobuste kasvatamise ja müügiga. Koolitust saanud ruun maksab 4000–6000 eurot. Talli jäi pärast õnnetust alles üksteist hobust. Neist kolm toovad lähiajal ilmale varsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles