Õppereisil käinud jäävad firmasaladuseks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vallavanem Aivar Soop käis koos 26 inimesega Hiinas, kus valla esindus tutvus Pekingi äärelinnas asuva Fangshani geopargiga, et rajada ka Tartu valda geopark, mis täiendab suvel valmivat jääaja teemaparki.
Tartu vallavanem Aivar Soop käis koos 26 inimesega Hiinas, kus valla esindus tutvus Pekingi äärelinnas asuva Fangshani geopargiga, et rajada ka Tartu valda geopark, mis täiendab suvel valmivat jääaja teemaparki. Foto: Tiit Helm

Vaevalt oli Tartu valla esindus kavandatava geopargi pärast naasnud õppereisilt Hiinast, kui algas suuremale huviliste ringile mõeldud õppereis taastuvenergia võimaluste ja geoparkidega tutvumiseks Euroopas.


Tartu valla 27-liikmeline esindus käis Hiinas Pekingis sealsete spordikoolide ja geopargiga tutvumise õppereisil 9.–16. aprillini. Mõni päev hiljem, 21. aprillil startis Tartust buss, mis viis 41 inimest Euroopa energiakülade, veemajanduse ja geoparkidega tutvumiseks üheksapäevalisele õppereisile.

«Selle reisi initsiatiiv tuli omavalitsustelt, rohkem Tartumaa omavalitsustelt,» ütles sihtasutuse Vooremaa Looduskeskus juhatuse liige Tarmo Raudsepp, kes samuti kuulus reisiseltskonda. «See polnud mingi lõbureis, sõitsime bussiga 4600 kilomeetrit läbi. Tutvusime Saksamaal, Austrias ja Tšehhis taastuvenergia võimaluste ning geoparkidega.»

Energeetika ja geopargid

Reisi korraldusliku poolega polnud Raudsepp kursis, ta soovitas seda uurida reisi korraldanud osaühingult Õppekeskus N.O.R.T ja Tartumaa omavalitsustest. Viimaseid koondava Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Aivar Soop soostus Tartu Postimehega suhtlema vaid kirjalikult.

Soop selgitas, et Tartumaa Omavalitsuste Liit ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liit on kavandamas koostööprojekti, mille eesmärk on suurendada tõmbekeskustest eemale jäävate piirkondade elukvaliteeti uute arendustegevuste abil.

«Nii Tartu- kui ka Jõgevamaal on piisavalt maa- ja metsaressurssi, piirkonnas tervikuna on rikkalik kultuuri- ja looduspärand,» kirjutas Aivar Soop. Seda kõike silmas pidades ongi SA Vooremaa Looduskeskuse ja Tartu valla esindajad juba mõnd aega edendanud ideed rajada maakondade ülene geopark.

Teine ühine huvi on energeetika valdkonna arendamine, lisas Soop. Nii saigi omavalitsusliitude esindajate ja OÜ Õppekeskus N.O.R.T koostöös aprilli teises pooles teoks taastuvenergeetika- ja geopargi-teemaline õppereis.

Soobi sõnul kuulusid õppereisil käinud 41 inimese hulka omavalitsuste juhid ning arendusorganisatsioonide ja erafirmade esindajad. Reisil käinud inimeste nimekirja soovitas ta küsida koolitusfirmast Õppekeskus N.O.R.T.

«Kahjuks ei saa ma seda nimekirja anda,» ütles OÜ Õppekeskus N.O.R.T juhatuse liige Jüri Järviste. «Me ei avalda oma klientide nimesid. Ka Eesti Päevaleht ja Postimees ei avalda ju tellijate nimekirja.»

Õppereisil käisid kolme maakonna omavalitsuste töötajad, eraettevõtjad ja muude organisatsioonide esindajad. Mis maakonnast veel peale Tartu- ja Jõgevamaa huvilisi reisil käis, jättis Jüri Järviste klientide privaatsusele vihjates taas vastamata.

Aivar Soobi sõnul tutvuti õppereisil energiakülade ja nende arendamise probleemidega Saksamaal Neuhofis ja Mitterfelsis ning Austrias Güssingis. Külastati kahte geoparki: Saksa ja Poola alasid hõlmavat Muskau Archi ning Tšehhis Turnovi linnas asuvat geoparki.

Raha mitmest taskust

Õppereisi korraldamiseks vajalik raha tuli Soobi teatel kolmest allikast: geopargi arengudokumentide koostamise projektidest, mille üks tegevusi oli külastusreis Unesco liikmelisust omavatesse geoparki-desse, ning omaosalusest ja koostööpartneritelt.

Tartumaa Omavalitsuste Liidu liikmete töötajate omaosalus oli 350 eurot. Ainsa koostööpartnerina nimetas  Soop õppekeskust N.O.R.T.

Kogu reisi maksumuse kohta soovitas ta infot küsida Jüri Järvistelt. Inimese kohta maksis õppereis 1190 eurot, vastas Järviste. Väike rehkendus näitab, et 41 inimese õppereisiks kulus seega 48 790 eurot. Selle rahaga maksti sõidu, majutuse, seminaride korraldamise ja  nende materjalide ning tõlke eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles