Sada aastat... Lossi

, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamõõtja (Hannes Kaljujärv) eest hoolitsevad portfelliga Õpetaja (Tanel Jonas) valvsa pilgu all Frieda (Ragne Pekarev) ning ülevaltpoolt määratud abilised (Markus Luik ja Martin Kõiv).
Maamõõtja (Hannes Kaljujärv) eest hoolitsevad portfelliga Õpetaja (Tanel Jonas) valvsa pilgu all Frieda (Ragne Pekarev) ning ülevaltpoolt määratud abilised (Markus Luik ja Martin Kõiv). Foto: Sille Annuk

Neile, kellele meeldib Hendrik Toompere, Ervin Õunapuu, Andreas W ja Vanemuine, kellele meeldis «Sada aastat...», võivad julgesti taas Vane­­muisse minna, sest seal on nüüd «Loss».


Tundub, et Hendrik Toompere on oma teatrikatsetused selleks korraks lõpetanud ning koos Ervin Õunapuu ja Andreas W-ga saanud kindlatesse raamidesse jäävaks kvaliteedimärgiks. Vähemalt Vanemuises...

Kui mõelda sama kolmiku osalusel kolm aastat varem valminud «Saja aasta...» peale, on erinevused vaid vormilis-spetsiifilised: taaskord sümbolism, taaskord klassika instseneering, ehk vaid tegelastes on seekord veidi rohkem kunstlikku ekspressiivsust.

Nimetatud kolmik suudab tihti pakkuda võimsaid audiaalseid-visuaalseid elamusi, sest kogu kujundus toetub ühele võimsale elemendile.

«Sajas aastas...» oli tegemist punaste ustega. «Lossis» tõmbab tähelepanu massiivne lossisein, mis vankumatu müürina on saanud nii kujunduse kui ka loo teljeks.

See on võim, mis läbinärimatu bürokraatiana ühe käega puudutab Maamõõtjat, kes ekslikult Lossi tööle on määratud, ning teise käega kujundab ühiskonna sotsiaalseid kihte – kes on kõikvõimsa Klammi armuke olnud, on au sees, kes tema kutse tagasi lükanud, on terve perega põlu all.

Suletud ringis

Selles suletud ringis püüab hakkama saada ametniku eksliku kirja tõttu tööle määratud Maamõõtja, kes on tulnud, et jääda. Aga kuidas sa jääd, kui karjana toimiv küla võõrast eemale tõukab?

Lõputus bürokraatiarägastikus, kus üks ametnik suunab teise ja teine kolmanda juurde, kus kogu suhtlus on koostatav protokollidena, mida keegi ei loe, katkeb Maamõõtja töö peagi.
Lossi ta ei pääse, Klammi tal ei õnnestu näha – võõrana saab ta suhelda vaid Eestseisja, saamatu käskjala ning ebakompetentsete abiliste vahendusel.

Tema tekkinud armastus jookseb karile, teda varjutavad kahtlused naise igavesest truudusest Klammile, teda jälitavad kiibitsevad abilised, kes – ka tema pereelus naisega – sammugi maha ei jää, ta julgeb suhelda põlu all oleva pere ja peretütardega.

Lossi territooriumil kehtestatud Süsteem muutub tugevamaks ning Maamõõtja jääb sellele alla.

Ja mitte ainult – osalt muutub ta koguni ise selle osaks, sest tema käitumine näib olevat kohalikele küllaltki etteaimatav, nende poolt koguni vormitav (põhjustab ta ju ise oma abilise Arturi sidemetesse mässimise).

Tavamõistusele tundub olukord Lossi juures hälbega. Maamõõtja kui justkui terve inimene muutub Küla mõistes haigeks, kelle Süsteem hävitab.

Vürts ja kordus

See tegevusliinis küllalt realistlik, kuid loo arengutes sürreaalsusele ning vormis ekspressionismile kalduv lavastus esindab Vanemuise repertuaari intelligentsemat-absurdsemat külge (nagu Toompere teatris üleüldse...) ning lisab teatrile seega vürtsi.

Samas, nagu öeldud, ei too juba tuttav kooslus Toompere-Vanemuine seekord kaasa midagi uut. Puuduvad säravad rollilahendusedki – kui, siis vaid paarina hästi toimiv abiliste duo Martin Kõiv ja Markus Luik.

Tõesti tundub ajuti, et Vanemuine on kõigest värskendanud repertuaari küllaltki menuka «Saja aasta...» uues kuues kordusega. Aga pole kindel, et see tingimata halb on...

Franz Kafka «Loss»

• Vanemuise teatri väikeses majas esietendus 18. veebruaril Franz Kafka romaani «Loss» dramatiseering.
• Mati Sirkeli tõlgitud romaanist on näidendi kirjutanud, selle lavastanud ja valguskujunduse loonud Hendrik Toompere (Eesti Draamateater).
• Kunstnik on Ervin Õunapuu ja muusikakujundaja Andreas W.
• «Lossis» mängivad Hannes Kaljujärv, Ragne Pe­­karev, Marika Bara­­banšt­­šikova, Maarja Mitt, Alina Karmazina, Kais Adlas, Külliki Saldre, Margus Jaanovits, Jüri Lumiste, Riho Kütsar, Raivo Adlas, Tanel Jonas, Markus Luik ja Martin Kõiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles