Lääniste õige vana sild läheb remonti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafika:TPM

Järvselja ja Meeksi poole sõitvad inimesed peavad sel suvel sihtpunkti jõudmiseks tegema paarikümne kilomeetri pikkuse ümbersõidu, sest üle Ahja jõe viiv Lääniste sild läheb põhjalikku remonti.


Hammaste–Rasina teel asuv Lääniste sild on maanteeameti Lõuna regiooni valdustes üks kehvem jõeületuskoht. «Varisemisohtlik Lääniste sild lausa pole, aga olukord on halb, sest silla tugiosad vajavad väljavahetamist,» selgitas maanteeameti Lõuna regiooni direktori asetäitja ehituse alal Janar Taal.

Viletsas seisus on silla talad, sillaplaat ja hüdroisolatsioon ning need kõik annavad silla tehnilise seisukorra koondindeksiks kokku 50 ehk halva hinnangu.

Suur töö

Lääniste sild ehitati 1968. aastal, silla pikkus on 50 meetrit ja kogulaius 10,6 meetrit, millest 8,6 meetrit on liikluseks ette nähtud sõidutee. Suure remondi käigus lammutatakse silla äärmised talad ja pealisehitused (sealhulgas asfalt, tekiplaat, kõnniteed ja piirded), vahetatakse välja talad ja nende toestus, valatakse uus katteplaat ja servaprussid, paigaldatakse uued põrkepiirded ning remonditakse sillakoonused.

«Et töö on suur, tuleb ehitajatel sild liiklejatele kinni panna,» ütles Janar Taal. Skanska EMV AS alustas Lääniste silla remonti 1. mail, praegu saavad inimesed sealt oma väiksemate ja suuremate sõidukitega veel üle.
Kuid alates 23. nädalast ehk 28. maist kuni 34. nädalani ehk 20. augustini on sild liikluseks suletud, jalakäijatele ja jalgratturitele on seal ülepääs tagatud.

Tuleb teha ring

Ka bussiga saab remondi ajal endiselt kõigisse Hammaste–Rasina teele jäävatesse peatustesse, kuid mõnel kaugemale sõitval inimesel tuleb ümber istuda, märkis Janar Taal.

Lääniste bussipeatus asub Tartu poolt tulles kohe pärast Lääniste silda. Silla sulgemise ajal laseb buss Läänistele sõitvad inimesed maha vahetult enne silda ja inimesed saavad jõest jala üle minna. Lääniste bussipeatust läbivate busside puhul sõidab buss sillani, mille reisijad ületavad jalgsi, ning teisel pool silda ootab neid teine buss, mis jätkab teekonda.

Suuremate ja väiksemate sõidukite ajutine ümbersõit hakkab käima mööda asfaltkattega teid marsruudil Hammaste–Ahja–Mooste–Rasina. «Kruusakattega teedele ei saa me suuri autosid sealkandis lubada,» selgitas Janar Taal.

Silla suur remont läheb maksma ligi 443 000 eurot, raha tuleb riigieelarvest. Esialgse kava järgi peaks Lääniste sild jälle korras olema selle aasta 30. septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles