ERR.ee: liikumispuudega inimestel on raske Tartu ametiasutustesse pääseda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastoolid.
Ratastoolid. Foto: Raigo Pajula

Liikumispuudega inimesed, kes mullu Tartus enam kui kahesajas üldkasutatavas hoones liikumisvõimalusi hindasid, tõdevad, et neil on jätkuvalt väga keeruline liikuda ametiasutustes, koolides ja lasteaedades.

Kui liikumispuudega Margit Rosental soovib minna Tartu maavalitsusse näiteks isikliku abivahendi kaardi järele, siis lõpeb tema teekond juba välistreppide juures, sest ratastooliga sealt üles ei saa, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«See jutt, et saatke keegi hooldaja või keegi teine, mida mulle on sageli öeldud, ei ole õige - ma olen täiskasvanud inimene, mul õigus ise oma asju ajada ja ma tahan seda teha,» rääkis Rosental.

Tänavuseks aastaks aga on Tartu maavalitsusel eelarves 350 000 krooni, et projekteerida hoonele kaldteed ning näha ette koht liftile.

Ent nagu ka ülevaate koostamisel selgus, pole probleemiks vaid kaldteede-invaliftide puudumine, vaid ka näilised nõuetetäitmised, sest näiteks pääsevad puudega inimesed ühe Tartu uue ärihoone välisukseni kaldteed mööda, kuid sealt edasi ootab ees tavaline trepp ning invatualett aga asub just teisel korrusel.

Uuringu üks eestvedajaid, Tartu Liikumispuudega Inimeste Ühingu esimees Heldur Otsa aga imestas, kuivõrd raskesti ligipääsetavad on puuetega inimestele Tartu koolid ja lasteaiad.

Rõõmu teeb puudega inimestele siiski see, et aina enam küsitakse neilt nõu uute hoonete projekteerimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles