Meestearst tõi oma kogu mehelikuma osa näitusele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Punab avas oma näitust, selja taga Kaido Ole neljamaaliline teos «Küsimused II» aastast 2009.
Margus Punab avas oma näitust, selja taga Kaido Ole neljamaaliline teos «Küsimused II» aastast 2009. Foto: Kristjan Teedema

Meestearst Margus Punabi kunstikogus on ka selliseid maale, mida on liigitatud pornograafia hulka. Kas see ongi nii või on need midagi enamat või vähemat, võib igaüks minna vaatama näitusele Tartu kunstnikkude majas.

Mis tunne on näha oma kollektsiooni töid suurtes näituseruumides? «Praegu on juba päris hea tunne,» ütles Margus Punab mõni minut enne avamist. «Ega ei oska ju ette näha, mis väljapanekust välja tuleb. Siin saalides on harjutud natuke teistsuguse kunstinäitusega.»

Kollektsionäär tõi näituse «Mees, seksuaalsus, kunst» põhierinevusena välja eklektilisuse, sest tema kollektsioon koosneb mitme ajastu ja paljude eri laadis töötavate kunstnike loomingust.

Väike osa kollektsioonist

Näitusele on pandud Kaido Ole, Jaan Paavle, Jüri Arraku, Jaan Toomiku, Andres Toltsi, Jüri Palmi, Priit Pangsepa, Tiit Pääsukese, Raul Rajangu jpt loomingut.

Punabi kogus on esindatud üle saja Eesti kunstniku. Kunstimajas saab vaadata viiendikku või neljandikku tema kollektsioonist.

Teema «Mees, seksuaalsus, kunst» on tihedasti seotud Punabi erialaga.

«Ma olen meeste teemaga tegelnud üle 20 aasta,» ütles ta. «Alustasin füüsilisest tervisest, aga praeguseks olen üsna veendunud, et Eesti meeste terviseprobleemid on hoopis sotsiaalse ja psühholoogilise poole peal.»

Punabi hinnangul on mehelikkuse ja meheks olemise kriis Eestis ja ka üle maailma süvenemas. Kunstnike looming, isegi üksikud maalid suudavad doktori hinnangul käsitleda mõnda meesteteemat sügavamalt kui paaritunniline koolitus või loeng.

Kujundada oli raske

Näituse kujundaja Jaan Toomiku sõnul oli pilte tervikuks välja panna raskem kui mõnda teist näitust, sest töid on seinast seina.

«Punabi küllaltki piiritletud kontseptsioon aitas töid selekteerida,» ütles Toomik. «Ühes ruumis on 1960. ja 1970. aastate kunstiklassika, keskmises saalis on peamiselt suures formaadis tööd ja kolmas saal on kontseptuaalsem, ideepõhisem.»

Toomik nimetas kunstikogumist tänuväärseks tegevuseks, sest see hoiab kunstnikkonda üleval, annab jõudu ja motivatsiooni kunsti teha.

Kahel korrusel

• Tartu kunstimaja (Vanemuise 26) suures galeriis saab vaadata Margus Punabi kunstikogu näitust «Mees, seksuaalsus, kunst», mille on kujundanud Jaan Toomik.

• Monumentaalgaleriis käsitlevad sama teemat Jaan Toomiku üliõpilased Eesti Kunstiakadeemiast.

• 11. mail on töötuba «Mis on mehe sees» ning 11. ja 12. mail näituse teemasid käsitlev konverents, mõlemad eelregistreerituile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles