Sajandi animatäht seikleb Kuul

Marite H. Butkaite
, Teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuul selgub, et esimene kosmonaut Leiutajate-külast ei olnudki 
Lotte (Gerli Padar). Selleks osutus hoopiski jänes Adalbert (Tõnu Kilgas), keda ehmatab kuujäneste välimus – neil on kolm kõrva.
Kuul selgub, et esimene kosmonaut Leiutajate-külast ei olnudki Lotte (Gerli Padar). Selleks osutus hoopiski jänes Adalbert (Tõnu Kilgas), keda ehmatab kuujäneste välimus – neil on kolm kõrva. Foto: Sille Annuk

Krutskitega koeratüdruk Lotte on üks tuntuimaid tegelasi praeguste pisikeste inimeste hulgas. Tuntust lisab Lotte hiljutine nimetamine sajandi animatäheks. Nüüd seikleb ta Vanemuise suurel laval ja ühtlasi Kuul.

«Kosmonaut Lotte» on massiivne lavastus, ühendades endas nii näitlejaid, lauljaid kui ka tantsijaid, rääkimata orkestrist ja bändist. Loodetavasti ei jää kogu maja võimaluste kasutamine vaid laste- ja muusikalavastuste pärusmaaks.

Kunstnikud Iir Hermeliin ja Rosita Raud on edukalt tõlkinud lavale animafilmidest tuttava Lotte-maailma. Visuaalselt on kõik nii, nagu peab. Lavastusliku külje eest võib teha pai Ain Mäeotsale, kes on hoolitsenud selle eest, et asjad oleksid päris.

Ekraan ja animatsioon on asendunud lava ja inimestega, kuid Janno Põldma ja Heiki Ernitsa käekiri on säilinud. Alustades putukatest endist ja lõpetades nende kingade ja kostüümidega – kõik kannab edasi animatsioonist tuttavat joont.

Värvikad tegelased

Laval on ka mitmed värvikad tegelased, alates kolmekõrvalistest kuujänestest ja lõpetades professoritega Linnutee ülikoolist. Omal kohal on tuttavad leiutajad Leiutajatekülast ja kägu, kes edastab vajalikke teadaandeid.

Lavastus on mõeldud lastele, kuid on väärt vaatamine täiskasvanutelegi.

Lotte lood on üdini positiivsed ja tuletavad meelde, et elu on võimalik ilma vägivallata. Tekst on inforikas ja sisaldab üldtuntud paroolide ümbersõnastusi.

Lastele on «Kosmonaut Lotte» seiklus koos värvikate tegelastega, täiskasvanud leiavad aga vihjeid sõpruse vajalikkuse ja headuse kohta.

Pisikeseks vaatajaks

Mõeldes end pisikeseks vaatajaks, tekkis alguses mure, et lavastuse tekstiline inforikkus on ehk keeruline. Kuid veidi hiljem jõudsin järeldusele, et lugu leiab aset ju tuttavate tegelastega tuttavas Leiutajateküla maailmas, ja siis on kõik vägagi korras.

Hingamispause annavad tempokad laulu- ja tantsunumbrid Leelo Tungla sõnade, Priit Pajusaare muusika ja Janek Savolaineni koreograafiaga. Publikut vaadates tundus, et lastele täitsa meeldis, sest saal oli nende naeru täis. Ja ka täiskasvanute oma.

Kõike kokku võtta püüdes: «Kosmonaut Lotte» on hea lavastus, mis kasutab edukalt Vanemuises pesitsevaid kolmežanriteatri võimalusi. See sobib lapsele esimeseks suuremaks teatriskäiguks – laval on talle tuttav tegelane ja tuttav maailm, mis on lõbus, helge ja värviküllane. Igas mõttes positiivne.

Esietendus
• Vanemuise suures majas esietendus laupäeval lastemuusikal «Kosmonaut Lotte».
• Lavastaja Ain Mäeots, muusikaline juht ja dirigent Tarmo Leinatamm.
• Esietendusel mängisid Gerli Padar, Juss Haasma, Robert Annus, Jaan Willem Sibul, Tõnu Kilgas, Pirjo Püvi, Veikko Täär, Risto Orav, Krista Kotselainen jt.
Allikas: Vanemuine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles