Herne madalamaks saetud maja on ikka liiga kõrge

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herne 45
Herne 45 Foto: Kristjan Teedema

Herne 45 maja ehitus seisab juba kolmandat nädalat, sest linna ettekirjutuse kohaselt ei tohi seal naelagi seina lüüa. Maja on ehitatud liiga kõrge ja aidanud pole ka selle pööningu madalamaks saagimine.

Tartu linna ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et palju poleemikat põhjustanud maja ehitus seisab tõesti ning linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakond vaatab läbi läinud nädalal laekunud muudatusprojekti.

Linn on koostanud ettekirjutuse, mille järgi on selle maja puhul peatatud kõik projektivälised ehitustööd.

«Kuna maja vundament on umbes 40 cm kõrgem, kui kehtiv projekt ette näeb, on kogu ülejäänud ehitus ülalpool vundamenti ehitusprojektiväline,» ütles Aint. «Sisuliselt on peatatud kogu ehitus. Ettekirjutuse on saanud nii omanik kui ehitaja. Nad ei ole seda täitnud. Mõlemale on määratud sunniraha maksimaalsel määral ehk 6400 eurot.»

Pikalt sekeldusi

Herne tänava majaehitus oli Supilinna seltsil pinnuks silmas juba märtsis ja seltsi märgukiri tõi kaasa ehitusjärelevalve mõõdistused, millest selgus, et maja on rohkem kui meeter lubatust kõrgem.

Arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Karin Raid nentis toona, et hoone kõrgust on omavoliliselt muudetud ja ehitise kõrgust tuleb vähendada. «See ei ole keeruline, natuke saetööd,» märkis ta.

Olukord on aga keerukam. Toona käis esialgne mõõdistamine põranda kõrgusest, ent see oli juba vale. Nõnda on maja ka pärast madalamaks saagimist endiselt meetri jagu kõrgem, kui planeering lubab.

Ametnikud viitavad aga, et kuigi planeering on justkui püha ühiskondlik kokkulepe ja projekteerimise alus, tuleks lahenduste kaalumisel siiski arvestada, et planeeringus lähtus hoone kõrgus samas kohas varem asunud majast, kuid esimese korruse põrandapind oli allpool tänavapinda. Olnud hoone varises ja lammutati, seega oleks õigem teha maja tänavapinnast kõrgemale ulatuvale vundamendile. Kuid siis läheb ka ülejäänu kõrgemaks.

Paras pähkel

Tartu kultuuriväärtuste teenistuse juhataja Romeo Mets-allik ütles, et see on suur pähkel: «Seal ilmselt tuleks mööndusi teha ja põrand tuleks tänavapinnast kõrgemale tõsta. Kuidagiviisi tuleb see planeeringule vastavaks saada. Planeering nägi ette olemasoleva hoone säilitamist, aga seda maja enam pole. Me ei saa uut maja ehitada põrandaga allapoole tänavat. Tõenäoliselt ei ole see mõistlik.»

Hoone tellija Eesti Ehitusarenduse OÜ juhataja Gert Roosaar ütles, et nad on arhiivist otsinud vana maja projektid, nende järgi oli ka vanal majal kõrgem vundament, ei pidanud tänavalt kaks astet alla astuma, et tuppa jõuda. Kuid maja oli ära vajunud.

Ta nimetas vastuoluliseks seisukohta, et hoone soklit võib tõsta, aga harja mitte. Selle võrra väheneks eluruumina kasutatavate ruutmeetrite arv ja sel oleks mõju korterite müügihinnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles