Muuseumis avaneb Naksitrallide köögipool

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt raamatust «Jälle need naksitrallid».
Pilt raamatust «Jälle need naksitrallid». Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli kunstimuuseum avab 10. mail näituse «Elavad joonistused. Naksitrallide multikas», mis tähistab Eesti filmikunsti 100. ja joonisfilmi 40. sünnipäeva.

Eesti Joonisfilmi kunstniku Valter Uusbergi sõnul on 10-minutilise filmilõigu jaoks vaja koguni 30 000 joonistust. Väljapanek lasebki heita pilgu animafilmi köögipoolele, teatas Eesti Film 100 avalike suhete juht Katrin Maimik.

Eksponeeritud on Edgar Valteri originaaljoonistused Eno Raua Naksitrallide lugudele ja  Tallinnfilmis valminud multifilmi «Naksitrallid» I ja II valmistamiseks kasutatud värvilised kileplanšetid.

Need ongi joonituste ja filmilinal elavate tegelaskujude vahelüliks. Kuidas aga pildid tegelikult liiguvad, saab näha 1984. aastal Eno Raua stsenaariumi järgi valminud «Naksitrallide» joonisfilmis.

«See rõõmus, naljaks ja vägivallatu filmielamus on kuulunud paljude laste helgete filmielamuste hulka. Tahame tutvustada ka tänastele Lotte-põlvkonna lastele nende vanemate lapsepõlve multifilme,» rääkis näituse kuraator Külli Valk.

«Muuseumiööl», mis leiab aset 19. mail, korraldab Tartu Anne noortekeskuse multimeedia labor lastele liikuvate piltide töötoa. Valter Uusberg tutvustab multifilmi tagamaid 30. mail Tartu Ülikooli kunstimuuseumis peetaval kunstikolmapäeval.

Väljapanek, millega kaasneb lasteprogramm, jääb avatuks 8. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles