Jõgeva katsetab vareste vastu linnupeletusaparaati

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Künnivaresed.
Künnivaresed. Foto: Lauri Kulpsoo

Neljapäevasel Jõgeva linnavolikogu istungil tõusis muu hulgas taas kõneaineks künnivareste ja hakkide teema. Teadupärast on need käratseva ja reostava eluviisiga sulelised Jõgeva elanikke häirinud juba aastaid.

Linnapea Kalmer Lain (Reformierakond) märkis, et esmaspäeval saabub üks ettevõtte tutvustama lindude peletamiseks mõeldud aparaati, mis maksab 2700 eurot. «Sarnane aparaat on kasutusel  Tallinna sadamas, lennuväljal ja ka mitmetel teistel objektidel.» Aparaat imiteerib kuut erinevat linnuhäält, mida inimesed ei kuule, küll aga kuulevad heli linnud, lisas meer.

Pärast uue kohtumaja ehitamise algust Jõgeva kesklinnas võeti maha hulk pargipuid ja vareslaste arv hakkas kahanema. Tegelikult nende arv siiski ei kahanenud, vaid linnud kolisid paari kilomeetri kaugusele Jõgeva alevikku ning viibivad jätkuvalt sageli ka linnas. Endiselt on vareslaste kontsentratsioon väga kõrge Jõgeva rausteejaama taguses Mustvee poolses linnajaos.

«Kui koos abilinnapea Mihkel Kübarga teisel pool raudteed tööalast ringkäiku tegime, jõudis üks vares mu palitu ära märgistada,» märkis Lain.

Linnavolikogu liige ning Jõgeva haiglajuht Peep Põdder (Keskerakond), tõdes oma kahemõttelises sõnavõtus humoorikalt, et näeb Jõgeva oravate missiooni vareste ohjeldamises. «Jõgeva on oma suurust arvestades ilmselt arvukaima haki-ja  vareseparvega linn Eestis.»

Põdder lausus, et vareste arvukuse piiramisele saaks kaasa aidata oravate populatsiooni kasv. «Vareste suurim looduslik vaenlane on orav, kes sööb varesepoegi,» ütles meedik ja rahvaesindaja.

Kui mullu oli linnas vareseid vähem, siis nüüd on nende arv millegipärast taas suurenenud, lisas omalt poolt Jõgeva linnavolikogu majanduskomisjoni liige Aare Olgo, kes tegeles lindude rohkuse teemaga juba ajal, mil ta oli veel abilinnapea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles