Saarerahvas tõrjus tuld ka ämbritega

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtul Piirissaarel Saare külas puhkenud tulekahjus jäid kahe venna majapidamistest järele vaid väga söestunud seinad. Täielikult hävisid ka majaga kokku ehitatud abihooned ja kahe maja vahel asunud uus saun. Kõik hooned olid kindlustamata.
Laupäeva õhtul Piirissaarel Saare külas puhkenud tulekahjus jäid kahe venna majapidamistest järele vaid väga söestunud seinad. Täielikult hävisid ka majaga kokku ehitatud abihooned ja kahe maja vahel asunud uus saun. Kõik hooned olid kindlustamata. Foto: Vitali Trots

Piirissaare rahvas asutas end laupäeva õhtul nagu tavaliselt sauna minema, kui Saare külast hakkas suitsu tõusma. Kolme küla inimesed tõttasid ilmselt saunast alanud tulekahju kustutama, kaks elamist põles maha, kaks õnnestus päästa.


«Olin just tulnud järvelt võrke panemast, kui nägin suitsu,» rääkis Piirissaare elanik Vitali Trots. «Helistasin kohe volikogu esimehele Filimon Kuznetsovile, tema poeg on meie tuletõrjuja. Filimon juba teadis. Suitsu nägid ka järvel olnud kalurid, kolm-neli paatkonda sõitsid kohe appi.»

Häirekeskus sai teate Piirissaarel põlevast kahest majast laupäeval kell 18.10, siis rahvas juba tegutses.

«Olin just sauna minemas, kui kuulsin tulekahjust,» ütles õnnetuskohast pooleteise kilomeetri kaugusel Tooni külas elav Leevi Sakk. «Tavaliselt lüüakse meil tulekahju ajal vene kiriku kella, aga seekord oli kell vait, see pani mind kohe imestama. Teade liikus nagu ketti pidi inimeselt inimesele.»

Kõik läksid appi

Põlema olid süttinud Saare küla servas asuvad kahe venna majapidamised ja tuli ohustas kaht naabermaja, mis praegu on elaniketa.

«Põlenud elamiste omanikud ise olid järvel võrke panemas, vanem vend oli just laupäeva hommikul Tallinnast tulnud,» märkis Leevi Sakk. «Üks vend sai maja päranduseks, teine taastas juba mitu aastat vanaisa maja. Tal oli pea kõik ilusti ümber ehitatud.» Uus oli ka vendade saun, millest tuli võis alguse saada.

Appi tõttasid kõik, kes saarel olid: kohalikud vabatahtlikud päästjad valla päästeautoga, Piiri, Tooni ja Saare küla rahvas ning kaks piirivalvurit.

«Kui piirivalvurid tulid, siis läks päästmise asi käima,» kiitis Leevi Sakk. «Alguses tegutsesid inimesed nagu suur orkester, millel pole dirigenti. See üks vapper piirivalvur, kolme tärniga mees, võttis juhtimise enda peale.» Vapra piirivalvuri nime Leevi Sakk ei tea ja piirivalvurid ise end kangelastena näidata ei soovi.

Peale piirivalvurite kiitis  Sakk ka kohalikke naisi, kes pangedega vett tassisid ja tuld kustutasid. «Filimoni naine sai viga, ta läks kustutama ja sai mingi asjaga vastu pead,» ütles ta. «Mehed viisid ta pärast paadiga Laaksaarde, kiirabi vaatas ta üle ja lubas koju tagasi.»

Õnneks oli üsna vaikne

Õnneks polnud tol õhtul suurt tuult ja inimesed suutsid kaks maja päästa. Ühe päästetud majaga läks napilt, sellel tulid leegid majaga ühe katuse all oleva kuuri pööningult juba välja. «Kui need kaks maja ka oleks põlema läinud, oleks küla kuni palvemajani läinud,» ohkas Leevi Sakk.

Kaheksa päästjat, operatiivkorrapidaja ning meedik jõudsid Tõrvandi päästekomando paadi ja piirivalve hõljukiga saarele paar tundi hiljem. Elamised olid siis peaaegu hävinud, päästjad kaitsesid koos kohalike vabatahtlikega kõrvalolevaid hooneid ja tegid järelkustutust.

Esialgsel hinnangul sai tulekahju alguse sauna kütmisest, ütles Lõuna päästekeskuse menetlusbüroo juhtivinspektor Kaido Voor. Täpsema põhjuse selgitab uurimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles