Džäss pakub rõõmu kõige pisematelegi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani ansambel Djanzz ehk Sille Grønberg (paremalt, vokaal, kitarr), Carl Quist Møller (löökpillid, koomuskid) ja Palle Wind­­feldt (vokaal, kitarr) kõnelesid eile Teatri Kodus väikeste ja suurte kuulajatega muusika ja häälitsuste ning käte ja näoilmetega.
Taani ansambel Djanzz ehk Sille Grønberg (paremalt, vokaal, kitarr), Carl Quist Møller (löökpillid, koomuskid) ja Palle Wind­­feldt (vokaal, kitarr) kõnelesid eile Teatri Kodus väikeste ja suurte kuulajatega muusika ja häälitsuste ning käte ja näoilmetega. Foto: Sille Annuk

Tänavune Jazzkaar ulatub Tartusse ja pisut kaugemale lõuna poole varasemate kordadega võrreldes lausa väikese omaette festivalina. Nii saab ka meie kandis kuulda sellele festivalile kutsutud muusikuid.

Jazzkaare seekordne esimene kontsert Emajõelinnas oli laupäeval Tartu Ülikooli aulas. Kuulajate ees oli kaks mainekat koosseisu, saksofonistide duo Meelis Vind – Raivo Tafenau ja norralaste Vigleik Storaas Trio.

Eile ühendas mänguasjamuuseumi Teatri Kodus laste rõõmuks muusika loomade ja tiivuliste häältega taanlaste ansambel Djanzz.

Mudilased võisid muusikute mängu ajal kaasa mängida ja tantsida. Joonistamine oli lausa eeskavasse sisse kirjutatud. Nalja ja naeru kui palju! Ja kurb oli ka, sest selle kontserdiga lõpetas ansambel Djanzz oma 12-aastase tegevuse.

Teisipäevast esmaspäevani

Teisipäeval kell 19 esineb Elva kultuurikeskuses Sinilind kitarrist Andre Maaker. Muidu mängib ta ansamblites, aga nüüd annab soolokontserdi. Kavas on džässilugude kõrval ka midagi rokilikumat.

Kolmapäeval kell 20 tuleb Vilde lokaali džässiklubis kuulajate ette mitmerahvuselise koosseisuga Das Kapital. Jazzkaare kunstilise juhi Anne Ermi sõnul on see ägeda energiaga trio, kes on kogunud mängides kogu Euroopas päris vägeva fännide kapitali.

«Saksa saksofonist Daniel Erdmann, taani kitarrist Hasse Paulsen ja prantsuse trummar Edward Perrault kui tulesäde pakuvad oma variandi kuulsa sakslase Hans Eisleri muusikast,» tutvustas Erm.

Trio kavas on nii nostalgilisi meloodiaid kui ka revolutsioonilisi meeleolusid ja tänapäevast tõtlemist. «See kõik on väga heas tasakaalus, nii et igav ei hakka,» lubas festivali kunstiline juht.

Pissarenkost Eivørini

Ermi hinnangul on Tartu kõige aktiivsem muusik Oleg Pissarenko, keda jagub õpetama, korraldama, muusikat looma ja mängima.

«Kõige armsamad on talle sõbrad pianist Raun Juurikas, bassist Mihkel Mälgand ja trummar Ahto Abner, kes on esinenud koos juba seitse aastat,» ütles Erm. «Just Jazzkaareks sai trio valmis uue albumi «Kes sa oled?». Plaadi esitluskontsert Tartus on neljapäeval kell 21 Genialistide klubis.»

Jazzkaarele paneb punkti – ilmselt siiski hüüumärgi – Tallinnas Merepaviljonis pühapäeval kell 18 ja Vanemuise kontserdimajas esmaspäeval kell 19 Fääri saarte lauljatar Eivør. Teda saadab Villu Veski ja Tiit Kalluste kvintett. Kõlapilti rikastavad külalised Lätist ja Leedust.

«Pole kahtlust, et lauljatar, kes on oma võluväega lummanud publikut suurtes ja väikestes saalides, kutsub tartlased unustamatule muusikalisele teekonnale,» ütles Anne Erm.
-----------------------------------------------------

Festivali eel valmis uus plaat

Oleg Pissarenko ja tema  kol­­leegide koostöös on Jazz­­kaart silmas pidades alles mõni päev tagasi saanud karpi CD «Kes sa oled?». Sellel on küll kuus lugu, aga need on igaüks peaaegu kaks korda pikemad kui igapäevased lööklaulud.

Kuigi kõikide lugude autor Pissarenko on need kirjutanud minimalistlikuks, ei saa neid kuulata muu elu taustaks nõnda, nagu tehakse poplugudega. Need nõuavad kogu tähelepanu.

Süüvival kuulamisel tekib kõrvade vahele värvilisi, kohati justkui romantilisi pilte, nagu ka sama bändi eelmiste plaatide puhul.

Kitarrist Oleg Pissarenko kõrval on stuudios aega veetnud klahvpillidega Raun Juurikas, bassiga Mihkel Mälgand ja löökpillidega Ahto Abner. Nad on koos esinenud seitse aastat.

Kuidas Oleg Pissarenko Band laseb plaadi «Kes sa oled?» muusikat kõlada elavas esituses, selgub Tartus eeloleval neljapäeval.

Oleg Pissarenko Band, «Kes sa oled?», kuus lugu, 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles