Lapsi murravad praegusel ajal katarrid ja väsimus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Kaido Linde

Sel nädalal on Miina Härma gümnaasiumi ühes esimeses ja ühes viiendas klassis olnud pooled lapsed koolist puudu. Haigestuvad lasteaedade mudilasedki, kardetud grippi on õnneks vähe.


Miina Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg nõustub, et jah, see aeg on käes, mil nõrgema tervisega ja väiksemad lapsed enam hästi vastu ei pea ja haigestuvad. «Suurt puhangut õnneks ei ole,» märgib ta.



Tartu Tervisekaitsetalituse juhtivspetsialist, epidemioloog Sirje Plank kinnitab sedasama. Katarri ehk ülemiste hingamisteede nakkustesse haigestumiste tõus on märgatav, eriti laste hulgas. Kardetud gripiviirust kohtab aga mitte rohkem kui tavaliselt sel aastaajal.



Katarrid ja kõhuviirus


«Perearstid annavad meile igal esmaspäeval eelmise nädala haigusjuhtude numbrid, nii katarrid kui gripid,» selgitab Plank.



Neist paistabki, et eelmisel nädalal oli Tartumaal ägedatesse ülemiste hingamisteede nakkustesse haigestunuid 815, sealhulgas lapsi 370. Grippi diagnoosisid arstid 10 korral. Nelja nädala eest olid needsamad arvud 485, 160 ja 3.



Tartu perearst Hiie Karelson vaatab oma statistikat ja leiab, et 10. jaanuarist 10. veerbuarini on tema poole pöördunud 33 ülemiste hingamisteede infektsiooniga patsienti.



«See teeb enam kui üks haige päevas,» arutleb ta. «Levib ka seedetrakti viirusinfektsioon ehk noroviirus. Minu pereõel Kersti Murumaal ei möödu näiteks ühtegi päeva ilma, et keegi talt oksendamise ja kõhuhäda puhul nõu ei küsiks.  Tavaliselt saadakse kodus omal jõul paari päevaga hakkama.»



Dr Karelson toonitab, et samas on kõhuviirus väga nakkav. Halva enesetundega ei tohi küll keegi tööle minna! Abi saab apteegi käsimüügiravimeist, aitab rohke vedeliku tarbimine ning kodune rahu ja kosumine.



Et nakkust veidigi ohjeldada, on nii tööl kui kodus äärmiselt oluline hügieen, sealhulgas hoolikas ning sage käte pesemine.



Väike gripipatsient


Üks kümnest eelmisel nädalal Tartumaal registreeritud gripijuhtumist tabas just Hiie Karelsoni nimistut, haigestus 5-aastane laps.



«Haiguse kliiniline pilt osutas otsekohe gripile,» rääkis Karelson. «Laps ise ütles ka, et tal on nii valus, et ei saa liigutada.»



Gripi vääramatud tunnused on kõrge palavik ning tugevad liigese- ja lihasvalud. Võivad lisanduda pea- ja kurguvalu ning nohu.



Karelson märgib, et vähimagi gripikahtluse korral on ta alati võtnud patsiendi nina limaskestalt proovi  ja saatnud laborisse. See ei ole tema sõnul kokkuhoiukoht.



«Gripp vajab erilist tähelepanu, see on võrreldes teiste viirusnakkushaigustega kiire ja tõsise kuluga ning vajab retseptirohuga ravi,» selgitas ta. «Gripp on väga nakkav ja gripi puhul räägitakse ka kontaktsete ravimisest. Tüsistuste oht on suur.»



Päikesepuudus


Ka gripi vastu vaktsineerimine on Karelsoni sõnul endiselt aktuaalne. Seda võib teha märtsiski. Vaktsiin maksab sadakond krooni ning enne apteeki minemist tasub perearstilt retsept küsida.



Haigestumist mõjutab paratamatult majanduskriis.



«Patsiendid on pihtinud, et nad on olnud sunnitud sel talvel loobuma soojamaapäikese alla sõidust, ja näe – haigus kohe platsis,» ütleb Karelson.



Dr Karelsoni eelmise nädala väike gripipatsient käis Tartu Maarjamõisa lasteaias. Lasteaia juhataja Kai Kens ütleb, et pärast gripiuudise kuulmist võtsid nad kasutusele erimeetmed.



«Desinfitseerime päevas mitu korda ukselinke ja muid pindasid, rõhk on igal sammul puhtusel,» kirjeldas ta. «Ka oleme vanematel palunud rühma ruumidesse mitte siseneda.»



Terved lapsed veedavad ta sõnul aga suure osa päevast värskes õhus, karastavad end seal sportides ja mängides ega hinga pisikuid sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles