Koguduse jalgealune lõi ajutiselt kõikuma

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikse kopa juht manööverdas eile ennelõunal osavalt Pauluse kiriku üht osa põrandast hoidvate tugede vahel ja kaevas liiva igasse kaarde lennutades väikse lao ehitamiseks vajalikku avaust seina.
Väikse kopa juht manööverdas eile ennelõunal osavalt Pauluse kiriku üht osa põrandast hoidvate tugede vahel ja kaevas liiva igasse kaarde lennutades väikse lao ehitamiseks vajalikku avaust seina. Foto: Sille Annuk

Pauluse kiriku altari alla ja selle ette jäävat põrandat hoiavad praegu püsti tugevad toed, sest hoone keldris müttavad ehitusmehed ja kopp vundamenti tugevdades ning krüpti eeltöid tehes.



«Meie jalgealune kõigub, kuid see on rõõmus kõikumine,» muheles eile oma tavalisel hoogsal moel Pauluse kirikus toimetanud koguduse vaimulik Joel Luhamets.



Tema ütlust kõikuvast jalgealusest ei saa siiski otsesõnu võtta, sest mõeldud on kiriku keldris käivaid suuri töid.



«Hoone vundament on nüüd toestatud ja kolm meetrit ka sügavamale valatud,» andis ehitusjärjest ülevaate sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld.



Tartu Ülikoolis doktorantuuris teoloogiat õppiv Elo Süld orienteerub nii sopilises keldris kui ehituses hästi. «Sinna, kus kopp kaevab, tuleb väike ladu,» rääkis ta. «Selle lähedale tehakse kommunikatsioonidele kanal. Paremale poole tuleb ventilatsiooniruum, vasakule tualetid.»



Kiriku taastamistöid enam kui 4,2 miljoni krooniga alustanud Haspo ehitajad on keldris ametis märtsi keskpaigani.



Siis võtab tööjärje üle AS Linnaehitus, mis hakkab keldrisse riigilt ja Tartu linnalt tuleva 3,9 miljoni krooniga ehitama sadat inimest mahutavat ligi 500-ruutmeetrist krüpti ja tualette.



Tänavu on kavas ka alustada kolumbaariumi ehk urnide ruumi tegemist ja vahetada välja kiriku katus.



Riik on tänavu lubanud kiriku taastamiseks anda kaheksa, Tartu linn kaks ja kogudus miljon krooni.



Enne majanduslangust tehtud arvestuste järgi oleks Pauluse kiriku taastamiseks kulunud 160 miljonit krooni. Nüüd, kus ehitamine on odavamaks läinud, loodetakse väiksema rahaga hakkama saada.



Riik on tänavu lubanud kiriku taastamiseks anda kaheksa, Tartu linn kaks ja kogudus miljon krooni. «Seni on kõik läinud plaanitult, raha on antud parasjagu,» ütles Joel Luhamets. «Meil pole kiriku taastamise osas olnud kindlust, aga kui mingi töö aeg on kätte tulnud, siis on kõik sujunud.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles