Hiina reis tühjendas ametnike kabinetid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Tartu vallavalitsuse viis töötajat kümnest ja osa volikogu liikmeid sõitsid eelmisel esmaspäeval nädalaks Hiina Rahvavabariiki. Kuhu täpsemalt ja mida nad seal teevad, ei õnnestunudki teada saada.

«Kõige kurvem on see, et ma ei tea, kuhu nad Hiinas läksid, ma ei tundnud huvi,» ütles Tartu vallavanema kohusetäitja, valla maakorraldaja Merike Kärsin. «Ma ei süüvinud sellesse. Vallavanem on teisipäeval tagasi, küsige tema käest.»

Ta ei osanud öelda ka seda, mitu valla juhtimisega seotud inimest Hiina sõitis. «Ma pole sõitjate nimekirja näinud ja mul pole ka volitusi selliseid asju rääkida,» märkis Kärsin.

Edasi pärides selgus, et vallavalitsuse töötajatest sõitsid Hiina vallavanem Aivar Soop, sotsiaalnõunik Jaana Puur, sotsiaaltööspetsialist Galina Kos­tõljuk (Täna selgus, et tema Hiinas siiski ei käinud, vaid oli tööl - Vilja Kohler), registripidaja Doris Grün­vald, pearaamatupidaja Maire Teppo ja raamatupidaja Aivi Kaasik. Tööle jäid peale Merike Kärsini vallasekretär Eve Kallas, vallaarhitekt Egle Klaassen ja raamatupidaja Silvia Moorits.

Esmalt talgud, siis sõit

Kui palju reis maksab ja kes selle eest maksab, jäi samuti vastuseta. «Mina selliste arvetega ei tegele, minu käest seda teada ei saa,» selgitas Tartu valla raamatupidaja Silvia Moorits. «See oleks teise töötaja taga nuhkimine, kui vaataksin reisiga seotud pabereid. Pearaamatupidaja tuleb teisipäeval, tema teab.»

Merike Kärsini sõnul on Tartu valla sõitudel käinud inimesed maksnud alati ka oma osa sõidurahast. «Tean, et ka Hiina sõitnud inimesed tegid kõvasti ühiskondlikku tööd, nad korrastasid valla laokil objekte,» rääkis ta. Kus ja kui palju seda tööd tehti, jäi ta vastuse võlgu. «Mina ju ei läinud reisile,» selgitas Merike Kärsin.

Reisifirma Germalo Reisid pakkus mullu sügisel üheksapäevalist Hiina reisi, mille hind algas 1999 eurost.

Tartu vallavolikogu esimees, Lähte ühisgümnaasiumi direktor Üllar Loks oli eile päeval veel Hiinast saabumata. Lähte ühisgümnaasiumi sekretär ütles, et peale direktori sõitis Hiina ka kooli korraldusjuht Anneli Kumar.

Tartu vallavolikogu 21 liikmest pea kõik olid eile tabamatud: viie liikme telefon oli välja lülitatud ja kolmel postkastis. Üks telefon siristas esialgu tundmatus ja siis inglise keeles, kahel telefonil vastasid lähedased, kes ütlesid, et mobiili omanik on Hiinas, teised telefonid vaid kutsusid.

Ainsana vastas eile kõnele Tartu valla volikogu opositsionäär Priit Allas. «Hiina läks päris palju volikogu liikmeid, Tartu vallast sõitis ehk kokku oma 15 inimest,» ütles ta. «Oleksin ka hea meelega läinud, aga jäin kõrvale, sest omaosalus oli suur summa, tuhat eurot.» Neil reisilistel, kes käisid Lähtel koristustalgutel, tuli tema teada oma taskust sõidurahaks välja käia 700 eurot.

Sihtkohta ei tea keegi

Hiljem tagasi helistanud volikogu liige Tea Pendla ütles, et Hiina reisi pakuti kõigile volikogu liikmetele. Tema jäi koju isiklikel põhjustel, magistritöö tahab kirjutamist.

«Volikogus oli küll juttu, mis dokumente on reisiks vaja ja millal on väljasõit, aga midagi täpsemat ma sellest ei tea, ma tõesti ei tea, kuhu kanti nad sõitsid,» rääkis ta. «See on vist mingi rahvusvaheline koostööprojekt, osa reisiraha tuli ise maksta ja osa tuli projektist.»

Kuhu Tartu valla inimesed Hiinas sõitsid, ei osanud ka Priit Allas öelda. Sõidu põhjus on tema sõnul geopark. «Tartu vald tahab Äksi kanti Saadjärve äärde teha jääaja teemapargiga seonduva Euroopa suurima geopargi,» selgitas ta. «Hiinas on üks selline näidis, mida tahetakse siia üle kanda.»

Tartu vallavalitsuse ja volikogu liikmed pidid Hiinast koju jõudma eile õhtul.

Hiina Rahvavabariik
• Territoorium on 9 596 960 km². Pealinnas Pekingis (Beijing) elas 2005. a 22 mln inimest.
• Hiinas elas 2010. aasta juulis hinnanguliselt 1 330 141 295 inimest. Rahvastiku tihedus on 139 inimest ruutkilomeetri kohta.
• 23 provintsi, 5 autonoomset regiooni ja 4 keskvõimule alluvat linna: Peking, Shanghai, Chongqing ja Tianjin. Hongkong ja Ma­cau on autonoomsed erihalduspiirkonnad.
Allikas: Eesti välisministeerium
Tartu vald
• Territoorium on 298,69 km². Valla keskuses Kõrvekülas elas 2003. a 562 inimest.
• Vallas elas selle aasta 1. jaanuaril 6300 inimest. Rahvastiku tihedus on 17,5 inimest ruutkilomeetri kohta.
• 39 küla, 4 alevikku.
• Valda juhib 21-liikmeline volikogu ja 10 töötajaga vallavalitsus.
Allikas: Tartu valla kodulehekülg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles