Külarahvas punus mõnusa ühise pesa

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaagvere elanikud Maarja Rand (vasakul), Melissa Masing (ema süles, kaheksakuune) ja Liidia Post aitasid Mäksa valla kolmetoalisse korterisse tehtud külakeskust remontida ja sisustada.
Kaagvere elanikud Maarja Rand (vasakul), Melissa Masing (ema süles, kaheksakuune) ja Liidia Post aitasid Mäksa valla kolmetoalisse korterisse tehtud külakeskust remontida ja sisustada. Foto: Margus Ansu

Kaagvere külaseltsi agarad inimesed tegid oma rahvale valla endisse sotsiaalkorterisse küla- ja kaugtöökeskuse, kus saab aega viita, internetis asju ajada, raamatuid laenata ning ka tööd teha.

«Meil on siin kõik ise tehtud,» muheles Kaagveres päevinäinud hruštšovka kolmetoalisse korterisse tehtud küla- ja kaugtöökeskuses Maarja Rand, kes elab keskusest kiviviske kaugusel.

«Korter oli alguses üsna nukker. Aga võõpasime laed üle, panime uued tapeedid seina ja nüüd on hoopis teine pilt.»

Tema kaasa Madis Masing lisas kõrvalt, et ainus raha remondiks tuli korterist vanarauda viidud malmvanni müügist. Tapeedid ja värvid tõid kohalikud ise, kohalikelt on pärit ka keskuse mööblitükid, vaibad ning nõud. «Kui ainult küsid, siis saad kõik, mis vaja,» muheles külakeskuse perenaine Liidia Post. «Inimesed tõid lahkelt oma ülejäägid siia, saime valla raamatukogust ka väga vajalikud riiulid.»

Ühte väiksesse tuppa kaugtöökeskuse tegemiseks sai MTÜ Külaselts Kawershof külaelu edendavast Leaderi programmist 2800 eurot kolme arvuti, ID-kaardi lugejate, printeri-skanneri-koopiamasina, filmide näitamiseks vajaliku projektori ja arvutilaudade soetamiseks.

Kaugtöökeskuses saavad lapsed koolitööd teha ning vanemad inimesed ajada oma asju internetipangas või e-riigis. Samuti võivad seal töötada kõik külas ja selle naabruses elavad ettevõtjad, kelle amet ei nõua igapäevast linna ja maa vahet sõitmist.

«Elu näitab, et me ei ela enam kuigi targalt, sest paljudel on kodu maal, aga töökoht linnas,» märkis koolitajana töötav Madis Masing, kes töötab palju kodus. «Mõni inimene käib linnas tööl sellepärast, et kodus on väiksed lapsed ja nende kõrvalt on raske paari rahulikku töötegemise tundi leida. Nüüd on meil kaugtöökeskuses selline koht olemas.»

Kaagvere külakeskuses hakatakse korraldama filmi- ja loenguõhtuid, tasuta arvutikoolitusi vanematele inimestele ja e-kursusi. Eile õhtul oli keskuses külas sotsiaalteadlane Ülo Vooglaid.

Pühapäeval näidatakse kogukonna noorematele liikmetele harivat ja kasvatuslikku Jaapani multifilmi. Õige pea läheb lahti ka potipõllumeeste silmaringi laiendamine, mis käib praktikaga käsikäes.

Küla- ja kaugtöökeskuse majanduskulud kannab Mäksa vald.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles