Toidupank kolib suurde lattu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga koordineerija Tiina Grauberg on uue laoruumi põranda puhtaks pühkinud, tagaplaanil arvutab seinte värskendamiseks kuluva värvi kilosid kokku OÜ Eskaro müügijuht Airis Lellep.
Toidupanga koordineerija Tiina Grauberg on uue laoruumi põranda puhtaks pühkinud, tagaplaanil arvutab seinte värskendamiseks kuluva värvi kilosid kokku OÜ Eskaro müügijuht Airis Lellep. Foto: Sille Annuk

Tartu toidupank kolib Staadioni 48 asuvast toast välja Ringtee 26 hoovis paiknevasse avarasse laoboksi, kuhu mahub sisse tagurdama terve auto koos koormaga.

Tartu toidupanga koordineerija Tiina Grauberg on eelseisvast muutusest üsna elevil, mis sest, et laoruumi seinte ja lae värskendamine nõuab nüüd vabatahtlike kiireid töökäsi ja vähemalt sada kilo värvi.

Staadioni 48 ruum on Tartu toidupangale ilmselgelt kitsaks jäänud, ka on olnud sinna üsna tülikas toidukoguseid mööda treppi ja läbi koridori sisse tassida, sest jutt ei käi kilogrammidest, vaid tonnidest.

«Lisaks tuleb mul vastu võtta Euroopa Liidust tulev toiduabi, mis hakkab Eesti jaotuskohtadesse jõudma alates järgmisest nädalast,» rääkis Grauberg ning lisas, et kui kellelgi oleks nüüd võimalik loovutada või odavalt müüa laoriiuleid, siis on toidupank neist väga huvitatud.

Tasuta värvid

Eile takseeris koos Tiina Graubergiga uut ladu osaühingu Eskaro müügijuht Airis Lellep, kes liitis kokku värvimisele mineva lae ja seina ruutmeetreid.

Eskaro firma annetab remondivahendid Tartu toidupangale tasuta ning Airis Lellep, kes oma firma juhtide loal tasuta jagamist koordineerib, kuulis toidupangast esimest korda, aga uskus, et temasuguseid on veel palju.

Seepärast kuulas ta suure huvi ja kaasaelamisega Tiina Graubergi selgitusi, kuidas kauplustes, ettevõtetes ja hulgiladudes jääb iga nädal üle kvaliteetset toitu, mida ei jõuta ära müüa ja mis läheks muidu hävitamisele, ning et toidupanga idee ongi võtta sealt, kus on ülejääk, ja jagada sinna, kus toidust puudus.

Tartus koordineerib toidupanga tööd mittetulundusühing Iseseisev Elu ning toiduabi jagamisel tehakse koostööd paljude asutustega, kelle seas on ühingud, turvakodud, varjupaigad ja muud partnerorganisatsioonid – nemad tunnevad toimetulekuraskustes leibkondi kõige paremini.

Tiina Grauberg märkis, et abivajajaid ei jää vähemaks, pigem tekib neid juurde. Näiteks Tartu Lastekaitseühingu nimekirjas oli eelmisel kevadel umbes 70 abivajajat peret, kuid selle aasta algul oli neid üle 120.

«On ka ajutiselt hätta sattunuid,» räägib ta. «Näiteks puutusin ma kokku ühe töövõimetuspensioni saava naisega, kes tunnistas, et pärast küttepuude ostmist ja uue passi saamiseks vajalike kulutuste tasumist jäi ta seitsme euroga miinusesse. Ta palus toiduabi seniks, kuni ta eelarve jälle tasakaalu saab.»

Õppetund vaesusest

Tiina Grauberg valmistub 19. aprillil vastu võtma hulka Raatuse gümnaasiumi õpilasi koos välisõpilastega, kes osalevad haridusprojektis, mis käsitleb inimeste mittetoimetulekut nüüdisaja ühiskonnas, ning kes tahavad toidupanga laos töötades abiks olla.

Tartu toidupanga uute ruumide rendileping on sõlmitud mittetulundusühingu Iseseisev Elu ning aktsiaseltsi Astra Invest vahel, kulud katab Tartu linn.

Toidupank
• Tänavu veebruaris aitas toidupank Tartus ja Tartumaal 385 peret, lisaks 231 üksikisikut. Märtsi andmed on veel kokku lugemata.
• Järgmine toidukogumise kampaania, kus soovijad saavad toitu annetada, on Lõunakeskuse ja Rebase Rimis 26. ja 27. mail.
• Täpsem teave telefonil
5665 3873 või meili teel toidupank@iseseisev-elu.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles