Filmitegu sulgeb Tartus liikluse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Kaljujärv
Hannes Kaljujärv Foto: Andres Ehrenpreis

Et viimase aja liikluspilt tänavatel ja teedel ei tee rõõmu kellelegi, püüab Lõuna prefektuur jõuda inimesteni õpetlike filmide kaudu. Ettevõtmisega tulid rõõmuga kaasa nii lavastajad, näitlejad kui kaameramehed, tehes tööd täiesti tasuta.

«Me ei tahtnud teha kuiva reklaamklippi, vaid läheneda inimestele kunsti kaudu,» selgitas ettevõtmise eestvedaja, Lõuna prefektuuri koordinatsioonibüroo peaspetsialist Remo Perli. Tartu eri paigus võetakse linti viis klippi, kus korstnapühkija ja kauni neiu vahel lõkkele löönud tunnete kaudu mängitakse läbi elulisi olukordi.

Filmid peaksid valmis saama maikuus ning üks nende eesmärk on innustada inimesi helistama aktiivsemalt Lõuna prefektuuri liiklusliini numbril 14 900, et anda teada rikkumistest ja hoolimatust käitumisest liikluses.

Vöötrajal ja katusel

Lühifilmidele kirjutas stsenaariumi Mart Kivastik. Politsei kutsele vastas rõõmuga Vanemuise teater. Filmid lavastab teatri draamajuht Urmas Lennuk. Korstnapühkija osa mängib Hannes Kaljujärv, kauni tütarlapse rollis on aga Ragne Pekarev, mõlemad samuti Vanemuisest.

Üks klippidest filmitakse Vabaduse puiesteel Kaarsilla juures asuval ülekäigurajal, kus stsenaariumi järgi jääb auto alla inimene. Võtete ajaks suletakse neljapäeval tunniks ajaks autoliiklus.

Teine võte tuleb katusel, kus korstnapühkija teeb oma tööd. «Ta näeb, kuidas purjus noored istuvad ühel hetkel autosse ja sõidavad minema,» kirjeldas Perli sündmuste kulgu. Kohe teeb korstnapühkija kõne liiklusliininumbrile, politsei juhtimiskeskus võtab omakorda ühendust autoomanikuga.

Vajalik number

Lõuna prefektuur käivitas liiklusliini 2007. aastal, et ennetada Lõuna-Eesti teedel traagiliste tagajärgedega õnnetusi ning kutsuda korrale huligaanitsejaid.

«Suur osa autojuhte käitub liikluses korralikult ning ei pea laskma domineerida vähemusel, kes eeskirju rikub,» märkis Perli.

Perli sõnul on liiklusliini üks funktsioon vähendada operatiivnumbri 110 koormust, et hädaabikõned paremini kohale jõuaksid. Viie aasta jooksul on numbrile 14 900 tehtud umbes 15 000 kõnet.

Liiklusliinile helistamist propageerivad videofilmid jõuavad vaatajate ette mais, suuremat liiklusturvalisuskampaaniat on oodata augustis.

Filmivõtted kesklinnas
• Vabaduse puiestee on autoliikluseks suletud 12. aprillil kell 10–11 Poe ja Gildi tänava vahelisel lõigul. Ümbersõit Narva maantee kaudu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles