Kohus: Keskerakond ei saa lahkuvaid liikmeid trahvida

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aja eest arutas Tartu maakohus Keskerakonna hagi endise liikme Harri Jallajase vastu. Esiplaanil Harri Jallajas.
Kuu aja eest arutas Tartu maakohus Keskerakonna hagi endise liikme Harri Jallajase vastu. Esiplaanil Harri Jallajas. Foto: Sille Annuk

Tartu maakohus jättis tänase otsusega rahuldamata Keskerakonna hagi, millega partei nõudis endiselt liikmelt Harri Jallajaselt 4729,46 euro tasumist valimiskulutusteks.

Kõik kohtuprotsessi menetluskulud jäid keskerakonna kanda, märkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles Postimehele, et nad said otsusest äsja teada ja seetõttu tuleb kõike veel analüüsida.

«Istume advokaadiga maha ja siis otsustame, et millal järgmise sammu teeme või kas üldse teeme. Aega on 30 päeva,» sõnas Pukk.

Kuu aja eest 12. märtsil vaidlesid kohtusaalis Keskerakonna esindajad ning partei endine liige, Tartu linnavolinik Harri Jallajas.

Kohtule esitatud hagi järgi allkirjastas Jallajas 2009. aasta 5. novembril lepingu Eesti Keskerakonna Tartu piirkonnaga, mille ühes punktis võttis ta kohustuse lahkuda Tartu linnavolikogust juhul, kui ta lahkub hageja liikmeskonnast või Tartu linnavolikogu hageja fraktsioonist.

Lepingu järgi kohustus Jallajas lepingut rikkudes tasuma erakonnale leppetrahvi summas 74 000 krooni ehk 4729,46 eurot, kompenseerimaks 2009. aasta kohalike omavalitsuste valimise kampaania jm kulusid. Kuidas selline summa täpsemalt kujunes, seda erakonna esindajad kohtusaalis detailselt ei põhjendanud.

Jallajas jäi seisukohale, et allkirja sellele lepingule tuldi talt nõutama Tartu linnavolikogu istungi ajal ning tal ei olnud võimalust sellega piisavalt põhjalikult tutvuda.

Jallajas astus erakonna liikmeskonnast välja 5. mail 2011. Poliitiku enda sõnul avaldasid parteikaaslased talle selleks survet. Erakonna hagi järgi ei ole Jallajas täitnud lepingus sätestatud kohustust, mistõttu on erakonnal õigus nõuda Jallajaselt leppetrahvi.

Kohus leidis, et poolte vahel sõlmitud lepingu vaidlusaluses punktis sätestatud kohustus lahkuda omavalitsuse volikogust erakonnast lahkumisel on vastuolus ühiskonnas välja kujunenud õiguse üldpõhimõtetega ja põhiseadusest tuleneva vaba mandaadi põhimõttega.

Seetõttu leidis õigusemõistja, et lepingu nimetatud punkt on vastuolus avaliku korra ja heade kommetega ning sellest tulenevalt tühine.

Tühisel tehingul ei ole algusest peale õiguslikke tagajärgi. Kuna põhikohustust ei eksisteeri, on kohtu hinnangul kehtetu ka kokkulepe leppetrahvi tasumise kohta.

Kohus ei nõustunud erakonna esindaja seisukohaga selle kohta, et lepingu vaidlusalust punkti tuleb vaadata kui iseseisvat võlatunnistust. Kohus leidis, et lepingut tuleb vaadata tervikuna.

Lepingu vaidlusalusele punktile eelnenud punktide kohaselt kohustus Jallajas Tartu linnavolikogu keskerakonna fraktsiooni liikmena osalema fraktsiooni koosolekutel, andma erakonna Tartu piirkonna juhatuses aru oma tööst linnavolikogus ning nõukogudes, avaldama arvamusartikleid üle-Eestilistes päeva- või nädalalehtedes või Tartus ilmuvates lehtedes ning tasuma erakonna Tartu piirkonnale 10 protsenti erakonna kaudu saadud ametikoha eest laekuvast netotasust. Neid kohustusi pooled vaidlustanud ei ole.
 
Kohus tuvastas, et vaidlusaluse punkti lisamine lepingusse oli vastuolus keskerakonna põhikirjaga. Nimetatud põhikirja järgi on keskerakonna liikmel õigus astuda erakonnast välja.

Põhikirja kohaselt on keskerakonnast väljaastumise alus erakonna osakonna juhatusele esitatud kirjalik avaldus, mis on individuaalne ja allkirjastatud. Väljaastumine registreeritakse erakonna osakonna juhatuses, piirkonna juhatuses ja erakonna juhatuses. Põhikirja järgi erakonnast väljaastunud isikule sisseastumismaksu ega liikmemakse ei tagastata. Mingeid muid tagajärgi põhikirjas sätestatud ei ole.
 
Tänast kohtuotsust saavad pooled vaidlustada 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles