RMK pakub paberikaske odavalt kütteks

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik

RMK lasi varem kallilt eksporditud kasepaberipuu tihumeetri hinna tavalise küttepuu tasemele ja nüüd võib igaüks kõrge kütteväärtusega kasepaberipuu endale soodsalt otse õue peale tellida.






Riigimetsa Majandamise Keskus kärpis kasepaberipuu hinda läinud reedel veelgi ja pakub veel tunamullu kolm korda kallimalt ekspordiks läinud kaupa inimestele kütteks. RMK toob kase otse õue peale, küsides kahe-kolme talve küttevajaduse rahuldava 24-tihumeetrise koorma ühe tihumeetri eest koos veokulu ja käibemaksuga 438 krooni.



Väiksem, 14-tihumeetrine koorem, mille koju saab tellida, maksab 502 krooni tihumeetrist ehk 90 krooni vähem kui veel läinud neljapäeval.



«Müüme kas soolokoormat ilma järelkäruta või siis suure järelkäruga koorma,» selgitas RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi.



Omahind pressib vastu


Kui see 24-tihumeetrise koorma kolmemeetrine palk veel ise saagida ja lõhkuda, maksab RMKlt saadud kase ruumimeeter lõppkokkuvõttes riita laotuna 310 krooni ringis, väiksema koorma ruum aga 350 krooni.



«Oleme hakanud pakkuma paremat kvaliteeti küttepuu hinnaga ja see tähendab sisuliselt hinnalangust,» lausus Kaubi.



Veel 2007. aasta lõpus müüs RMK sedasama kasepaberipuud 1036 krooniga ja seda veokulu arvesse võtmata.



Ka valmislõhutud ja erinevatest puiduliikidest halud võib mõnelt firmalt osta juba 400-kroonise ruumihinnaga ja vedu on samuti hinna sees.



Halgude müüjad on varunud enamasti oma küttepuutoorme varem, kui selle hinnad olid veel kõrgemad. Muu hulgas ka halupuid müüva Eesti Metsamaakleri juhataja Vallo Robi sõnul müüs firma lepahalge veel mõni aeg tagasi 450 krooniga ruumimeeter, praegu aga koos veo maksumusega 400 krooniga.



Tema kinnitusel on halupuude hinnal veel mingil määral langusruumi, aga omahind on sellel juba üsna vastas ja sestap eelistab ettevõte Robi sõnul pigem tulevast kütteperioodi oodata.



Pool tuhat krooni kuus


Kui arvestada kütteperioodi kestuseks kuus kuud ja maja talvekuluks kümme ruumi, kuluks RMK-lt suurt koormat ostes puudele 517 krooni ja firmalt valmishalge ostes (hind 400 kr ruum) 667 krooni kuus ehk 150 krooni rohkem.



Igal juhul on mõlemad variandid keskküttekatlamaja otsas rippuva korteri arvetest mitu korda odavamad.



Lisaks kasele pakub RMK puhta puuliigina sama hinnaga kütteks ka mändi ja kuuske. Küttepuuks mineva segalehtpuu tihumeeter maksab paarkümmend krooni vähem.



Küttepuu raie ja metsast väljavedu maksab Metsäliitto Lõuna-Eesti osakonna juhataja Peeter Agarmaa sõnul 150 krooni tihumeetrist ja autoga vedu 50–150 krooni. Nii on küttepuu tihumeetri omahind vähemalt 200 krooni.



Metsäliitto müüb suurtele kokkuostjatele ka küttepuud ja Agarmaa kinnitusel on selle väljamüügihinnad odavamad kui eelmisel aastal halvimas unenäos.



Ta lisas, et puiduküttega maja või korteri omanikul on praegu igal juhul kasulik osta mitme aasta puud ära. «Praegu ei ole enam põhiprobleem see, et hinnad on madalad, vaid hoopis see, et ka nende madalate hindadega ei saa igaüks oma puitu müüa. Laod on täis,» lisas Agarmaa.



Millist küttepuud üldse valida?



Kaubi sõnul saab kõige rohkem sooja kasest, siis tuleb mänd ja kuusk ning lepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles