Lastekodus tulevad kodusemad jõulud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elvas Järve tänavas asuva väikelastekodu aia taga on valmis saanud vundament, kuhu kerkib novembri lõpuks asenduskodu 16 tüdrukule ja poisile peremaja. Tagapool paistvasse vanasse majja jäävad tulevikus elama asenduskodu noored, kes alustavad peagi iseseisvat elu.
Elvas Järve tänavas asuva väikelastekodu aia taga on valmis saanud vundament, kuhu kerkib novembri lõpuks asenduskodu 16 tüdrukule ja poisile peremaja. Tagapool paistvasse vanasse majja jäävad tulevikus elama asenduskodu noored, kes alustavad peagi iseseisvat elu. Foto: Margus Ansu

Otse aia taha sõitnud suured betooniveokid tekitasid Elva väikelastekodu poiste ja tüdrukute hulgas palju elevust. Elevil on ka asenduskodus töötavad suured, sest alanud on kauaoodatud peremajade ehitamine.

Seguauto, seguauto, tulge vaatama, hüüdsid lapsed rõõmsalt, kui Elvas Verevi järve ääres asuva väikelastekodu aia taha eelmisel nädalal betoonilastiga suured autod sõitma hakkasid.
«Elevust on palju, sest otse aia taga käib suur töö,» naeris Elva väikelastekodu juhataja Kai Räisa.

Suur töö on asenduskodu väikestele ja suurematele lastele kolme peremaja ehitamine. Kõige suurem ehk ligi 450-ruutmeetrine paarismaja kerkib Järve tänavas asuva väikelastekodu aia taha.

«Vundament on valatud, nüüd toome müürisegu ja plokid kohale ning esmaspäeval hakkavad mehed siin müüre laduma,» andis enne pühi paarismaja tööjärjest ülevaate Elva väikelastekodule peremaju ehitava Eventus Ehituse projektijuht Heldur Suurman.

Küla ei tule

Peale paarismaja saab väikelastekodu kaks peremaja umbes kilomeeter eemale kesklinna jäävasse Kase tänavasse. Nende kahe maja vundamendi valamine algab täna. «Me tahamegi, et peremajad oleksid eraldi, me ei soovi siia lastekodu küla rajada,» selgitas Kai Räisa.

Praegu on Elva väikelastekodus elava 40 tüdruku ja poisi kodu vene patoloogilise anatoomia professori Vjatšeslav Afanasjevi endises suvilas ja teenijatemajas, mis valmisid 1905. ja 1908. aastal.

«Meil on neis vanades majades tohutu ruumipuudus, see ongi suurim mure,» ütles Kai Räisa. «Peremajades saame lapsed lõpuks ometi ühe- ja kahekaupa tubadesse elama panna, lõpuks ometi saavad lapsed endale kodu moodi kodu.»

Järve tänavasse kerkivas paarismajas hakkab elama 16 last. Teist samapalju lapsi seab end sisse Kase tänava kahes peremajas. Asenduskodu kõige vanemad elanikud jäävad peagi algavat iseseisvat elu harjutama ühte vanasse majja. Praegu on väikelastekodu vanim kasvandik 17-aastane.

Ka teist vana maja ei kanna väikelastekodu veel maha, sinna tuleb päevahoid. «Elvas on lasteaiakohtadest puudus käes, sellepärast on päevahoidu tarvis,» selgitas Kai Räisa. «Meil on endal palju mudilasi ja kui vaja, võtame siia ka Elva põnne hoiule.»

Professor Afanasjevi endine suvila ja teenijatemaja on Elvas laste käes olnud juba 1947. aastast alates. Aastatel 1947–1949 oli neis majades Tartu lastesõimede suvekodu, kuhu suunati kuni kolmeaastasi lapsi loodust nautima ja puhkama. Lastekodu avati seal 1949. aastal. Alguses elasid seal vaid väikelapsed, kes viidi umbes kolmeaastasena edasi mõnda teise hoolekandeasutusse.

Jõuluks uude koju

Aga kes selles lastekodus enam kui 60 aasta jooksul on elanud ja kuidas seal on elatud, vajab uurimist. Selleks ootab lastekodu abi endistelt töötajatelt ning elanikelt. Mälestused ja fotod võib saata aadressile gerda@elvalastekodu.ee või postiga Järve 1, Elva.

Väikelastekodu peremajad saavad praeguse kava järgi valmis novembri lõpuks. Siis algab nende sisustamine ja kolimine ning jõuluks on lapsed uues kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles