Jaan Tooming päästab maailma

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa lavastuse «Ärdunsoldan 2012» tegevusest käib kosmilise taevapildi all.
Osa lavastuse «Ärdunsoldan 2012» tegevusest käib kosmilise taevapildi all. Foto: Kristjan Teedema

Suur osa ilmaelust on kuristiku poole kaldu. Lavastaja Jaan Tooming tuleb taas maailmale appi. Oma loomeväele lisaks rakendab ta seekord harrastusnäitlejaid ja Jüri Kaldmaa näidendit, mis on lavastajale mõeldes kirjutatud juba aastal 1998.

Kahe erineval aastal kirjutatud teksti võrdlemisel ilmneb, et Tooming on näidendit «Ärdunsoldan» tugevasti kärpinud ning lisanud luuletusi ja laule. Nii suudab Vilde teatri harrastusnäitlejate trupp hoida vaatajat kergemini pinge all, et mõte ei kanduks parajasti nähtavast ja kuuldavast eemale.

«Ärdunsoldani» vaatajate ees on meie elu, millele on ennustatud just tänavu katastroofilist otsa. Oma lavastuses avaldab Tooming lootust, et kuristikku lendamisest on võimalik pääseda. Päästjaks osutub usk.

Tagasivaade loometeele

Tänavu talvel sai legendaarne 1970. aastate teatriuuendaja pikaajalise silmapaistva loometegevuse eest riigi kultuuripreemia, 64 000 eurot. Seda nimetatakse ka elutööpreemiaks.

Justkui tagasi vaadates elule ja loomingule on Tooming «Är-dunsoldanis» tsiteerinud oma vanu lavastusi.

Nii tuleb staažikatele teatrihuvilistele tuttav ette lavakujunduse tähistaevas. See sööbis mällu Toominga «Põrgupõhja uues Vanapaganas», mis esietendus aastal 1976. Samast aastakümnest meenub tema lavastustest ka näitlejate täiest jõust karjumist, ekspressiivset liikumist, rahvalaule ja riituslikku tegevust. Seda kõike teevad nüüd vildelased.

Õnnelik näitetrupp

Vilde teatri harrastusnäitlejate trupp on küllap õnnelik, et sattus suure meistri käe alla.

Tulemus on hea vähemalt kahel põhjusel. Esiteks on vaatajatel lavastuses huvitav ära tunda vana hea Toominga käekirja. Teiseks – näitlejad on jõudnud vist neid ennastki üllatavalt justkui uuele tasandile.

Olulised kõik kaheksa

Olulised on kõik kaheksa osatäitjat. Eriti hästi on läinud lavastajaga kaasa ratastoolis nägemispuudega vanameest kehastav Rein Annuk ning Aire Pajur, kes on murdekeelne kaardimoor ja kelle öeldud sõna «ärdunsoldan» tähendab ärtu soldatit ja midagi enamatki.

Vaatajate ees on ka näidendi autor Jüri Kaldmaa, kes lehekandja osas ühendab teisi tegelasi. Et kirjanik teeb sellega näitlejadebüüdi, siis on mõistetav tema kohatine närvel-dusest tingitud ülepingutus. Seda korvab tema ja kogu ülejäänud näitetrupi innustus.

Vastuvõtlik vaataja võib lahkuda etenduselt tänulikult, et on osa saanud maailma päästmisest, ja ergastunult, mida on tekitanud sõnade, mängu, piltide ja helide sulam.

«Ärdunsoldan 2012»

• Vilde teater mängib Pepleri 27 seltsimajas Jüri Kaldmaa näidendit «Ärdunsoldan 2012», mille on lavastanud Jaan Tooming.

• Kunstnik Ursula Noor, video, heli ja valgus Indrek Tobre, muusikaline kujundus Jaan Tooming ja Jüri Kaldmaa.

• Mängivad Rein Annuk, Jüri Kaldmaa, Matti Linno, Ursula Noor, Helve Nurk, Aire Pajur, Tess Pauskar ja Sander Soo.

• Järgmine etendus on 8. aprillil kell 19.

Allikas: Vilde teater

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles