Kümne meetri sügavusel soos käib kibe toruehitus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Põdra Maja kopad ajasid eelmisel nädalal kinni kanalisatsioonitoru uuendamiseks kaevatud hiigelaugud.
Osaühingu Põdra Maja kopad ajasid eelmisel nädalal kinni kanalisatsioonitoru uuendamiseks kaevatud hiigelaugud. Foto: Kristjan Teedema

Sügaval soise Ihaste luha ja Emajõe all maapõues kulgev Annelinna betoonist solgitoru on omadega läbi. Nii läbi, et remondiga ei saanud kauem oodat

Viimastel nädalatel kaevasid kopad luhale väga sügavaid, ligikaudu kümnemeetriseid auke, kust tõusis solgilehka. Osaühingu Põdra Maja töötajad asetasid hiiglaslikke kollaseid plasttorusid veel avaramasse betoontorusse ning ajasid augud seejärel kinni.

Hakkas lekkima

Töö tellinud Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp ütles, et 1980. aastate alguses valminud poolteisemeetrise läbimõõduga reoveekollektor oli murenenud ning puhastisse mineva vee hulka immitses soovett. Iseäranis palju puhast vett sattus reostunud vee hulka viimasel kahel kevadel, kui Emajõgi ujutas luhad üle. Aga ka sajuperioodide ajal.

«See toru toruna oli kehvemas seisus kui Sõpruse sild sillana,» tõi Kapp piltliku näite, rääkides kollektorist, mis viib reovett Annelinnast ning Ihastest veevärgi puhastisse.

Et ohtra puhta vee sattumine puhastisse võib käivitatud käärimise peatada, tahab ettevõte takistada loodusliku vee sattumist süsteemi nii palju kui võimalik. «Algselt puhast vett ei ole mõtet puhastada,» viitas veevärgi juht ka majanduslikule küljele.

Tartu Veevärgi tellimusel paigaldab Põdra Maja 1500-millimeetrise betoonkollektori sisse 900-millimeetrise plasttoru, mille läbilaskevõimest peaks tekkiva reovee ärajuhtimiseks jätkuma. Töö läheb maksma ligikaudu 319 000 eurot.

Uus toru läheb vana sisse seetõttu, et soo vajub, selgitas Kapp. Ilma vana toruta tulnuks uuele ehitada korralik põhi. Kollektor juhib reovett, mida tekitavad Annelinna Kaunase puiestee ja Nõlvaku tänava vahemikus elavad tartlased ning Vana- ja Uus-Ihaste elanikud.

Ka mujal linnas

Toomas Kapi sõnul tuleb torustike uuendamisel sammu pidada nende vananemisega. Nii püsivad ka veevärgi klientide kulud väikesed, lisas veevärgi juht. Tartlaste kulutused puhtale veele ning kanalisatsioonile on ühed väiksemad Eestis ka pärast mullusuvist hinnatõusu.

Samasuguseid betoonist solgitunneleid on linnas teisigi. Arvestades, et maasse maetud torude amortiseerumisajaks on arvutatud 50 aastat, tuleks neist igal aastal välja vahetada üks viiekümnendik.

Umbes sellises tempos Tartu enam kui 300 kilomeetrit pikka vee- ja kanalisatsioonivõrgustikku ka remonditakse.

Iga viie aasta tagant peseb veevärk kanalisatsioonitorud läbi ning filmib üles nende seinad. Kus avastatakse probleemsemad kohad, seal algab kaevamine ja remont.

Torustikke tahab veevärk uuendada tänavu paljudes linna paikades. Suurem töö on plaanis näiteks Annelinnas Anne tänava ja Kaunase puiestee vahemikus. Samuti Karlovas Kalevi tänava piirkonnas, Tammelinnas Suures kaares ning Ropka ja Variku linnajaos.

Kapi kinnitusel on suuremate tööde riigihanked juba tehtud ning ehitajad selgunud.

Tänavused torutööd Tartus
• Veetorustikke ehitab Tartu Veevärk Staadioni, Tedre, Tulbi, Alasi, Jaama ja Tähe tänaval ning Kaunase puiesteel.
• Kanalisatsioonitorustikke ehitab Tartu Veevärk Anne, Kalevi, Jõe, Õnne, Koidu, Pepleri, Purde, Soola, Turu ja Tähe tänaval, Suures kaares ning Kaunase puiesteel.
• Nimekiri pole lõplik.
Allikas: AS Tartu Veevärk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles