Lumest kuju rajab teed Läti ja Eesti skulptuurikoostööle

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Pruudeni ja Henry Timuski
käe all valmiv hiiglaslik lumeskulptuur.
Kalle Pruudeni ja Henry Timuski käe all valmiv hiiglaslik lumeskulptuur. Foto: Postimees.ee lugeja foto

Haanja suusakeskuses valmib kunstnike Kalle Pruudeni ja Henry Timuski käe all hiiglaslik lumeskulptuur, mis avatakse 7. veebruaril kell 17. Taies on mõtteainet saanud Juhan Kunderi värssidest ja muinasjuttudest ning Võrumaa loodusest.



Künkale kerkiv ligi 5 meetri kõrgune skulptuur «Lumemuinasjutt» kujutab võlulossi, mida kroonib Väikese ja Suure Peetri loost tuntud kotkas kirikukellaga. Ettevõtmise üks korraldajaid Indrek Leht teatas, et lumest müürivallide vahel võivad pisemad kunstihuvilised ronida ja mängida. Skulptuuri saab vaadata sõltuvalt ilmaoludest, kuid vähemalt Haanja maratonini 8. märtsil.



«Haanja ilm on vägagi sobiv Eestis lumeskulptuuride tegemiseks, kuna siin kandis leidub stabiilseid miinuskraade ka viimase aja soojade talvedega,» märkis Timusk.



Lumest hiidkuju on Lehe sõnul ettevalmistus 2010. aasta talvel ja suvel Lõuna-Eestisse kavandatavale Eesti-Läti koostööprojektile Interregi, mille raames kerkivad talvekuudel rahva rõõmuks lume- ja jääkujud ning suvel liivaskulptuurid.



Koostööprojektis näeb Leht kohta ka Tartule: talvel 2010 võiks Emajõelinnas toimuda rahvusvaheline tudengite jääskulptuuride konkurss.



Praegu Haanja suusakeskuses hiidkuju viimistlevad Pruuden ning tartlasest jää- ja tuleskulptuuride looja Timusk kuuluvad pidevalt laienevasse kutseliste skulptorite ringi, kes lumistel kuudel rändavad riigist riiki, jättes endast maha uhkeid lume- ja jääskulptuure nng neid imetleva publiku. Sel talvel saab jääskulptuure vaadata ka Tartu raeplatsil ja Tallinnas Kadrioru pargis.



Mittetulundusühingu Maa Õhk Tuli Vesi ja Haanja vallavalituse koostöös valmiv «Lumemuinasjutt» saab teoks tänu Pintmann Grupile, õla on pannud alla ka AS Peri ja AS Ramirent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles