Kohus pani Võru juveeliröövlid vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldehted. Illustreeriv foto.
Kuldehted. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mullu sügisel Võru kesklinnas juveelipoodi röövinud mehed peavad minema aastateks vangi. Täna tunnistas Tartu maakohus mõlemad süüdi.

Võru kohtumajas ette loetud otsus tunnistas Ingvar Parmu (22) kokkuleppemenetluses süüdi röövimises ning talle määrati kolme aasta ja kuue kuu pikkune vanglakaristus.

Argo Lauli (41) tunnistas kohus kokkuleppemenetluses süüdi röövimises. Et mees jäi vahele ka narkootikumide käitlemisega, mõistis kohus liitkaristusena nelja aasta pikkuse vangistuse.

Mullu 27. oktoobril kell 15.29 sisenesid mehed Võrus linnavalitsuse hoone vastas Jüri tänaval asuvasse juveelipoodi. Nad hirmutasid müüjat tapmisähvardusega, purustasid kaasas olnud haamritega vitriinid ning röövisid 35 000 euro väärtuses kuldehteid.

Müüja jälitas kurjategijaid mööda tänavat, kuid ei jaksanud pikalt kannul püsida. Turvafirma saabumise ajaks olid mehed silmapiirilt kadunud.

Inventuuri käigus selgus, et katmata nägudega ning omavahel eesti keeles kõnelenud mehed võtsid kaasa sõrmuseid ja kaelakette.

Kurikaelad jäid vahele päev hiljem, 28. oktoobril, mil turvafirmale G4S saabus Tartust Rüütli tänava Tavidi ehtekulla kokkuostmispunktist teade, et kaks meest tulid kuldehteid pakkuma.

Prokuratuur on varem Postimehele kinnitanud, et kaks meest läksid kokkuostupunkti ning kolmas ootas väljas peaukse juures. Turvafirma ekipaaž pidas mehed kinni ning andis nad üle loetud sekundid hiljem saabunud politseinikele.

Kinnipeetud isikutelt võeti ära kuldehteid. Omanik tundis poest varastatud ehted ära.

Kolmest kinnipeetud isikust kaks lasti vabadusse, kuna kogutud info põhjal polnud alust neid rööviga seostada. Kolmas, Ingvar Parm võeti kohtu loal vahi alla.

Mõned nädalad hiljem peeti röövimises kahtlustatavana kinni ka Argo Laul.

Mehed viibisid siiani vahi all. Kohtu loal jäävad nad edasi vahi alla kuni vanglakaristuse alguseni.

Kohus rahuldas ka OÜ Wõro Büroo tsiviilhagi summas 27 284 eurot, mis tuleb süüalustel solidaarselt tasuda.

Lisaks sellele röövimisele süüdistab prukoratuur Argo Lauli selles, et ta omandas 15. novembril 2011 Tallinnas tuvastamata isikult suures koguses narkootilist metamfetamiini ning vedas selle ööl vastu 16. novembrit Tallinna-Tartu liinibussis Tartusse.

Kriminaalasja kohueelset menetlust juhtinud ringkonnaprokuröri Terje Aleksašini sõnul vabanes Argo Laul vangist viimati eelmise aasta 27. oktoobril. Samal päeval pani ta toime röövimise.

Parm on eelnevalt kriminaalkorras karistatud viiel korral kehalise väärkohtlemise, varguste ja sissetungimiste eest ning Laul kuuel korral varguste ja väljapressimise eest.

Postimehele teadaolevalt on meeste käest praeguseks tagasi saadud umbes kümnendik röövitud ehetest. Ülejäänu on kinnitamata andmetel siiani kadunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles