Tartu Mathieseni pargile tõotab tulla uus elu

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamõisa haigla külje all asuv Mathieseni park võib kujuneda linnaosa üheks tõmbenumbriks. Linn soovib euroraha toel haljasala korda teha ning rajada sinna mänguväljaku.
Maarjamõisa haigla külje all asuv Mathieseni park võib kujuneda linnaosa üheks tõmbenumbriks. Linn soovib euroraha toel haljasala korda teha ning rajada sinna mänguväljaku. Foto: Kristjan Teedema

Enne sõda puukoolina tegutsenud, kuid nüüdseks metsa kasvanud Mathieseni park Maarjamõisa lasteaia külje all võib aastate pärast saada täiesti uue ilme, sest linnavalitsus kavandab euroraha toel pargi korda teha.

Tartu linnamajanduse osakonna spetsialisti Rauno Külavee sõnul on linn hakanud koostama pargi uuendamise projekteerimistingimusi.

Peetud on esimene töökoosolek, millest võtsid osa Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Maarjamõisa lasteaia esindajad ning mõned lähedal asuvate kruntide omanikud.

Koosolekul tehtud ettepanekute järgi võiks parki tulla valgustatud jalgrajad, mille rajamisel arvestatakse väljakujunenud liikumissuundi. Lunini tänava äärde soovitakse aga uut äärekiviga kõnniteed, mis väldiks sõidukite parkimist pargialale. Pargi lagedamale alale saaks kujundada vabakujulise palliplatsi, kus oleks võimalik ka jalgpalli mängida.

Samuti on ettepanekute hulgas soov paigutada parki piknikualad, loodus- ja õpperaja infostend ning pargi ajalugu tutvustav tahvel. Külavee sõnul kaasatakse töökavandi valmimisel oma arvamust avaldama ka linnakodanikud.

Asotsiaalide peidupaik

Maarjamõisa lasteaia juhataja Kai Kens ütles, et nad on pargi kordategemisest väga huvitatud, sest praegune ala ei tundu eriti turvaline.

«Õnneks meie territooriumile sealt keegi ei kipu, aga ma olen näinud seal asotsiaalseid inimesi. Just suvel tekib sinna palju pudeleid ja ajutisi ehitisi,» lausus Kens ning avaldas lootust, et pargi kordategemisega kaoks probleem.

Praegu käiakse lastega pargis jalutamas siis, kui on õppekavas mõni loodusteema. «Me oleme loodushariduslik lasteaed ja lapsed käivad seal näiteks kevadet avastamas,» rääkis Kens.
Vana puukool

Mathieseni park asub Lu­ni­ni ja Puusepa tänava vahel ning on alguse saanud 1938. aastal metsandusprofessor And­res Mathieseni rajatud puukoolist.

«Kui Puusepa tänavalt vaadata, siis kasvavad puud ilusti rivis ning räägitakse, et kõik peale sõda kesklinnas kasvama pandud puud on toodud sealt,» rääkis linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Andres Pool.

Uuendamise raames on kavas teha ka pargi liigilise koosseisu täpsem analüüs ning anda sellele dendroloogiline hinnang ehk uurida, milline on puude seisund ja mis väärib säilitamist. «Liigivaene ta ei ole, aga midagi üliharuldast sealt ka ei leia,» lausus Pool. Tartu Postimehe kiirvaatlus leidis pargist papleid, haabu, vahtraid, tammesid, kastaneid, pärni ja ka väiksemaid kaski.

Linnavalitsus soovib kinnitada projekteerimistingimused aprilli lõpuks ning seejärel kuulutatakse projekti koostamiseks välja riigihange. Millal võiks pargi uuendamine tegelikult käima minna, ei julgenud linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles