Toimiv jäätmevedu satub löögi alla

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kaheksa omavalitsuse ühise jäätmeveohanke kaotanud Jõgeva Elamu kavatseb nõuda Ida-Eesti Jäätmehoolduskeskuselt uue konkursi korraldamist ning Cleanawayga sõlmitud lepingu tühistamist.





Torma valla eestvedamisel loodud MTÜ Ida-Eesti Jäätmehoolduskeskus on käinud kahe aasta jooksul prügiveo korraldamise pärast läbi koguni kaks kohturingi. 2007. aastal piirduti halduskohtu ja kaotusega, hiljuti jõuti välja riigikohtu ja osalise võiduni.



Esimesel korral võitis kuue valla peale korraldatud konkursi Jõgeva Elamu, kelle rõõm jäi üürikeseks Ragn-Sellsi kohtukaebuse tõttu. Ragn-Sellsi protest rajanes peamiselt väitel, et Jõgeva Elamu esitas ilmse alapakkumise, mis poleks taganud kvaliteetset teenust.



Teisel korral kaheksat omavalitsust haaranud hanke peale esitas kaebuse juba Jõgeva Elamu ise. Kohtusse mindi kahtlustusega, et konkursi tingimused olid koostatud spetsiaalselt väikefirmade tõrjumiseks.



«Igal juhul tuleb Ida-Eesti Jäätmehoolduskeskusel oma otsused tühistada ja koostada uued pakkumise kutse dokumendid,» leiab Jõgeva Elamu jurist Merike Valgmäe.



Palk pole argument


Jõgeva Elamu luges diskrimineerivaks Ida-Eesti Jäätmehoolduskeskuse nõude, et konkursil osalev firma pidi 2007. aastal osutama prügiveoteenust vähemalt 1500 kliendile. Seejuures arvati üheks kliendiks ka kortermajad, kus ühistu puudus ja jäätmefirma oli sõlminud lepingu iga korteriomanikuga eraldi.



Samuti ei leppinud Jõgeva Elamu sellega, et konkursi ühe hindamiskriteeriumina arvestati töötajate palkade suurust, mis pidi jäätmekeskuse arvates näitama firma suutlikkust osutada kvaliteetset teenust. Ringkonnakohus pidas senise klientuuri alampiiri seadmist kohaseks, kuid palgatingimust mitte.



«Pakkuja võimalus maksta töötajatele suuremat palka ei ole veel garantii töötajate töökvaliteedile ega nõuetele tehnilise kompetentsuse, varustuse, kogemuste jne osas,» leidis kohus.



Ida-Eesti Jäätmehoolduskeskuse juhataja, Torma vallavanem Riina Kull kinnitas, et vabatahtlikult ei hakka keskus kindlasti Cleanawayga sõlmitud lepingut tühistama ning 1. septembrist alates rahuldavalt toiminud prügiveosüsteemi lammutama. Kull usub, et kui halduskohus koguneb 10. märtsil Jõgeva Elamu kaebuse peale tühistamist kaaluma, järgneb õiglane ehk jäätmekeskusele soodne otsus.



Merike Valgmäe hinnangul lõhnab prügifirmade erapooliku kohtlemise järele ka fakt, et leping Cleanawayga sõlmiti mullu 26. juunil ehk vaid päev enne seda, kui ringkonnakohus keelas esialgse õiguskaitse tagamiseks pakkumismenetluse jätkamise.



Kahtlus altkäemaksus


Riina Kull nentis, et korruptsioonikahtlustuse pärast oli tal tegemist ka prokuratuuri ja politseiga, kuid kuna tõendeid tema vastu ei leitud, siis süüdistuseni asi ei läinud.


Kulli sõnul lähtus jäätmekeskus hanke lõpuleviimisel halduskohtu 30. mai otsusest jätta Jõgeva Elamu kaebus täielikult rahuldamata.



«Meie ju ei teadnud, et ringkonnakohtust selline määrus võib tulla,» väitis Kull. «Meile ei olnud teatatud, et nad edasi kaebavad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles