Riigiasutused tahaksid Tartu tammikusse oma puid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammepuu. Pilt on illustratiivne.
Tammepuu. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Tartu maavanem Reno Laidre küsib linna arvamust Tartumaa riigiasutuste juhtide koostöövõrgustikus sündinud mõtte kohta jäädvustada ajaloo tarbeks riigihalduse hetkeseis ning istutada Tartu tammikusse iga asutuse nimeline puu.

Maavanema sõnul tuli puude istutamise ideega välja hariduse ja teaduse andmesidevõrgu EENet juht Mihkel Kraav.

«Maavanem võtab vähemalt kolm korda aastas Tartus tegutsevad riigiasutused kokku ning räägitakse mitmesugustel teemadel. Viimase koosoleku lõpus tegi härra Mihkel Kraav mulle ettepaneku, et Tartu tammikusse võiks ka riigiasutused istutada igaüks ühe tamme ja jäädvustada ühiselt mingi seisuga Tartus tegutsevad riigiasutused,» rääkis Reno Laidre.

Tartus üle 40 riigiasutuse

Riigiasutusi või nende esindusi tegutseb maavanema sõnul Tartus üle neljakümne. Teiste hulgas näiteks teadus- ja haridusministeerium, põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet, politsei- ja piirivalveamet, veeteedeamet, haigekassa, töötukassa, muinsuskaitseamet, mitmed arhiivid ja kohtud.

Küsimusele, miks siiski on vaja Tartus tegutsevate riigiasutuste märgistamine puudega, jäi maavanem vastuse võlgu.

«Kõige mõistlikum on seda küsida Mihkel Kraavi enda käest. Mina kujundaksin oma seisukoha siis, kui oleme linnalt vastuse saanud. Praegu on teema toores. Välja on käidud idee ja maavalitsus on küsinud linna seisukohta,» lausus Laidre ning lisas, et kui see linnale sobib, siis ei ole see tema arvates halb idee.

Idee autor Mihkel Kraav ütles, et tammik on eestlaste jaoks püha mets ja tamm sobib millegi tähtsa tähistamiseks.  «Riigiasutuse roll ühiskonnas on ka oluline, kuid asutus, mis ühel aastal on olemas, võib olla järgmisel kadunud,» lausus Kraav ja pakkus, et selline ülevaade võiks olla saja aasta pärast väga põnev.

Mõte devalveerub

Linnapea Urmas Kruuse teatas ettepanekut lühidalt kommenteerides, et ta on teemast kuulnud, kuid seda pole veel linnavalitsusega arutatud.

«Aga minu seisukoht on, et see mõte ei ole väga vastuvõetav. Arvan, et see võiks osaliselt tammiku mõtet devalveerida,» lausus Kruuse, kelle sõnul hakkab linnavalitsus teemat arutama ilmselt järgmisel nädalal.

Ihastes asuv Tartu tammik loodi viis aastat tagasi ning sinna istutavad oma puu kõik Tartu taasiseseisvumise järgsed aukodanikud ja linnapead ning Tartu sõpruslinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles