Lang ei looda kulkalt ERMi kohta kiiret otsust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana Narva maantee algus Tartu linna piiril Eesti Rahva Muuseumi väravas.
Vana Narva maantee algus Tartu linna piiril Eesti Rahva Muuseumi väravas. Foto: Lauri Kulpsoo

Kultuuriminister Rein Lang, kes on ka kultuurkapitali nõukogu esimees, ei usu, et nõukogu oma järgmisel koosolekul 4. aprillil Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehituseks raha eraldamise otsuse ära teeb.

Kultuurkapitali nõukogu otsustas täna jätkata arutelu ERMi ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) rahastamise üle järgmisel nõukogu korralisel koosolekul 4. aprillil, teatas kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe.

«Need arutelud on äärmiselt sisulised, lahendused tuleb leida ja küll nad leitakse ka, aga arvan, et arutelu läheb edasi ja otsust ei tule ka veel 4. aprillil, siin on laual tuhandeid erinevaid küsimusi ja need on kõik äärmiselt põhjendatud,» rääkis Lang rahvusringhäälingu raadiouudistele.
 
Kultuurkapitali seaduse kohaselt rahastatakse kultuurkapitali laekumistest 25 protsendi ulatuses riiklikult tähtsate kultuuriobjektide ehitamist, milleks on riigikogu 1996. aasta otsuse järgi Kumu, muusika- ja teatriakadeemia ning ERM, neist Kumu on tervikuna valmis ja makstud, muusika- ja teatriakadeemia esimene järk on valmis ja makstud ning ERM on läbinud projekteerimise staadiumi.

«Kultuurkapitali nõukogu on keerulises olukorras, sest peab üle vaatama aastatetaguse otsuse, kuidas jaotada kulkale laekuvast rahast 25 protsenti, mis on seaduse järgi ette nähtud kultuuriinvesteeringuteks riiklikult tähtsate kultuuriobjektide jaoks,» selgitas Lang.

«Otsus, et omakorda see investeeringuraha jaguneb 75 protsenti ERMile ja 25 protsenti muusika- ja teatriakadeemiale tehti teadmisega, et ERM läheb kokku maksma miljard Eesti krooni, EMTA juurdeehitus 60 miljonit krooni ja ELi maksumaksja panustab ERMi ehitusse 500 miljonit krooni, nüüd ükski neist eeldustest ei ole tänaseks päevaks täitunud,» rääkis Lang.

«ERMi ehitus on läinud kallimaks, arvestades ehitushinnaindeksit, ja täpselt samamoodi EMTA ei saa mingil juhul 60 miljoni Eesti krooni ehk tänases rahas 4 miljoni euroga oma ehitust valmis ja sellises olukorras on kulka nõukogul laual valitsuse ettepanek suunata kogu see raha sajaprotsendiliselt ERMi ehitusse ja loomulikult tahavad nõukogu liikmed teada, mis siis edasi saab,» selgitas Lang.

Kultuurikapitali tänasel erakorralisel koosolekul andis haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ülevaate EMTA teise ehitusjärgu finantseerimise võimalustest ning vastas nõukogu liikmete küsimustele.

Samuti kuulati ära EMTA seisukoht, mida esindas nõukogu liige Marje Lohuaru. Ühtlasi andis ERMi direktor Krista Aru ülevaate muuseumi tänasest olukorrast ning uue hoone ehitamise võimalikest lahendustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles