Festivali avafilm uurib regilaulu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Veljo Tormis räägib filmis regilaulust.
Helilooja Veljo Tormis räägib filmis regilaulust. Foto: Kaader filmist

Täna kell 20.30 avatakse Athena keskuses visuaalse kultuuri festival Maailmafilm. Juba tavapäraseks saanud ettevõtmise eristab varasematest sisu. Tänavune põhiteema on elu mehena.

Üheksanda festivali avamisel Eestis esilinastuv «Regilaul – laulud õhust» («Lieder aus der Luft») on valminud Eesti, Saksa ja Šveitsi koostöös ning filmitud meie kodumaal 2010. aasta kolmel aastaajal. 104-minutilises teoses uurib Ulrike Koch regilaulu võõramaalase pilguga.

Filmi «Regilaul» idee sai ta aastal 2007 Tartus, kui ta osales oma filmiga «Ässhäk – Sahara lood» Maailmafilmi festivalil.

Filmis kõnelevad regilaulust Veljo Tormis, Lauri Õunapuu, Jaak Johanson, Jaan Kaplinski jpt. Üles on võetud loodust ja paljudes vormides regilaulu.

Seekord on festivali kavas 48 filmi. Õige mitmed neist portreteerivad mehi ja nende rolle nüüdisaegses ühiskonnas.

Festival algas juba eile eriprogrammiga ERMi näitusemajas. Šamanismiseminari ja -filmide vaatamist juhtis ungari antropoloog Mihály Hoppál. Festivali viimane film «Jumala köök» (Valerie Berteau ja Philippe Witjes, Belgia-India) tuleb vaatajate ette laupäeval.

Kõik enne kella 17 algavad seansid on tasuta. Näitusemajas saab vaadata väljapanekut «Eesti filmi rajaleidjad soome-ugri ja põhjarahvaste juures». Athenas on samuti asjakohased näitused. Kõik filmid, seansid, eriprogrammid, näitused jm on kirjas veebisaidil www.worldfilm.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles