Alar Karis TÜ rektori kohale teiseks ametiajaks ei kandideeri

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune Tartu Ülikooli rektor Alar Karis.
Praegune Tartu Ülikooli rektor Alar Karis. Foto: Raigo Pajula

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis teatas täna, et ta ei kandideeri teiseks perioodiks Tartu Ülikooli rektori ametikohale.

14. märtsil toimunud ülikooli arstiteaduskonna nõukogu istungil esitati rektori kandidaadiks professor Alar Karis.

Karise sõnul tänab ta arstiteaduskonda usalduse eest, mida saab tõlgendada tunnustusena tehtud tööle. «Samas vajab ülikool uusi inimesi, uusi juhte ja värskeid ideid, et alma mater parimal võimalikul moel edasi areneks ning kandideerimisest loobumisega annan teistele võimaluse oma nägemus ülikooli tulevikust realiseerida,» täpsustas Karis.

«Iga amet saab ükskord otsa, tuleb ametist minna siis, kui tunned, et natuke veel on ülikooli jaoks anda – mitte nii, et oled kõik oma ideed juba ära kasutanud,» sõnas Karis Postimehele, kinnitades, et väsimuse märke tal ei ole ning seetõttu ongi tema hinnangul õige aeg minna. «Kui väsimus välja paistaks, oleks kuri karjas. Kindlasti ei sooviks ma poole ametiaja pealt lahkuda, seetõttu on praegu õige aeg.»

«Olen lõppkokkuvõttes olnud kümme aastat rektor erinevates ülikoolides, ma ei taha jääda kuulsaks sellega, et olen elukutseline rektor,» lisas ta.

Karis arvas, et kui tema rektoriks ei kandideeri, tulevad ehk välja mõned head kandidaadid, kes muidu ei tahaks ametis oleva rektori vastu kandideerida või eeldusel, et ametisolev rektor jätkab. «Oleme vana ja väärikas ülikool, see vajab värskust. See tuleb ikkagi inimestega, seetõttu just eriti vanades ülikoolides on dünaamilist arengut toetamas uued inimesed – olgu need professorid, lektorid, õppejõud või ka rektor. Ma vaatan optimistlikult tulevikku, ülikool leiab endale kindlasti väärika rektori,» rääkis Karis.

Kes võiks tema järel olla Tartu Ülikoolile hea rektor, ei tahtnud ta välja tuua: «Hetkel mul ühtegi eelistust pole ka. Minu eelistus tuleb siis, kui ma saan esimest korda rektorit valida – urni juures tuleb minu valik välja.»

Ta pidas tähtsaks, et kandidaate oleks vähemalt 3-4. «Minu vastas oli kaks kandidaati, ma arvan, et vähemalt sama palju peaks ka neil valimistel tulema.»

Küsimusele, millega ta ise edasi tegelema kavatseb hakata, vastas Karis: «Nagu tänapäeval öeldakse – valmis uuteks väljakutseteks. Eks aeg näitab, ma arvan, et ma võiksin teadust ja haridust aidata mõne teise nurga alt.»

Arstiteaduskonna nõukogu istungil toetas Alar Karise kandidatuuri 29 nõukogu liiget, vastu oli üks liige. Arstiteaduskond esitas Alar Karise Tartu Ülikooli rektori kandidaadiks ka 2007. aastal.

Kandidaatide esitamine TÜ rektori kohale lõpeb 10. mail.  Ülikooli nõukogu ja senat esitavad seejärel hinnangu kandidaatide sobivuse kohta hiljemalt nädal enne valimiste toimumist. Valimised toimuvad 31. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles