Armastusfilmid hoiavad juubilari hinge noore

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilda Paju lehitses eile hommikul fotoalbumeid ja ütles, et on elus näinud palju – rohkem pole vajagi.
Hilda Paju lehitses eile hommikul fotoalbumeid ja ütles, et on elus näinud palju – rohkem pole vajagi. Foto: Kristjan Teedema

Hilda Paju liigub kahe kepi toel nobedasti mööda korterit. Võtab külalised ise vastu, paneb kepid nurga taha peitu ja seisab sirgelt nagu pulk, endal nägu naerul.

Hilda Paju ütleb, et veetis terve eelmise päeva püstijalu köögis. Keetis oma 100. sünnipäevaks sülti ja hapendas kapsast. Mõtles ka kringliküpsetamise peale nagu igal varasemal aastal. Aga sotsiaaltöötaja Maia Tammeorg tuli ja laitis selle mõtte maha – et olgu peale, aitab küll.

Hilda Paju 100. sünnipäev on homme, 17. märtsil. Eile toimetasid Hilda pool korraga nii sotsiaaltöötaja Maia Tammeorg kui Hilda mehe vennapoja naine Aino Paju. Keerasid  vaipasid kokku, võtsid tolmu, pühkisid ja pesid põrandaid. Mitte et Hilda Paju ise koristamisega hakkama ei saaks, aga väheke abi kulub ära.  

Hilda arvutab, kui palju inimesi juubelile tuleb. Väga palju ei tule, sest kõik on ju surnud. Poeg Rein on kolmteist aastat surnud, mees Johannes üksteist aastat. Lapselapsi Hildal ei ole, sest poja südame murdis noores põlves üks naine, kelle järele Rein jäigi igatsema, nii et peret ei loonudki.

Hilda Pajule meeldib rääkida. «Mu suu käib nagu masin,» ütleb ta. Kõik on täpselt meeles, mis viimase saja aasta jooksul juhtunud. Ja seegi, mis parasjagu teleseriaalides «Eva Luna», «Punased roosid» või «Ettevaatust ingliga» käsil.

Hildale meeldivad armastusfilmid ning ta usub, et nende vaatamine hoiab teda elus. Veel sõnab ta, et elu on õpetanud, et töö ei tapa ühtegi inimest. «Ja sööma peab hästi, see on tähtis,» arvab Hilda, kelle lemmiktoidud on sült ja piima-klimbisupp.

Hilda Paju on sündinud Laiuse vallas talupidajate peres, kus ta kasvas üles koos nelja õe ja ühe vennaga. Ta on õppinud Tartu kommertsgümnaasiumis. Abiellus Valgamaa Keeni valla sekretäri Johannes Pajuga, kes oli Treffneri kooli kasvandik.

Hilda lõi hoogsalt kaasa Keeni Maanaiste Seltsi töös, juhtis kodust majapidamist, tegi käsitööd, kasvatas loomi, hoidis korras vallamaja lilleaia ning kuulus Punase Risti samariitlaste kolonni – need olid tema elu kaunimad aastad.

Eakad tartlased

• Tartus elab praegu seitse saja-aastast, viis 101-aastast, kaks 102-aastast, kaks 103-aastast ja üks 104-aastane.

• Lisaks on saja aasta sünnipäev tänavu ees veel seitsmel tartlasel, kellest Hilda Pajul on sünnipäev homme.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles