Tartu Ülikool kuulub maailma tippu ka molekulaarbioloogias ja geneetikas

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevane töö Tartu Ülikooli geenivaramus.
Igapäevane töö Tartu Ülikooli geenivaramus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Thomson Reuters Web of Science andmebaas paigutab Tartu Ülikooli molekulaarbioloogias ja geneetikas ühe protsendi maailma mõjukaimate institutsioonide hulka. Samasse staatusesse on andmebaas Tartu Ülikooli arvanud ka paljudel teistel aladel.

Märtsi algul avaldas andmebaas järjekordse ülevaate maailma mõjukamate teadusasutuste kohta (Essential Science Indicators - ESI). Selle järgi on Tartu Ülikool (TÜ) jõudnud molekulaarbioloogias ja geneetikas maailma ühe protsendi enimtsiteeritute hulka, vahendas ülikooli pressiesindaja.

TÜ molekulaar- ja rakubioloogia instituudi direktori professor Toivo Maimetsa sõnul on uudis muidugi rõõmustav, kuigi teaduse puhul ei tasu edetabeleid üle tähtsustada.

«Molekulaarbioloogiat on Tartu Ülikoolis süstemaatiliselt arendatud juba eelmise sajandi seitsmekümnendatest,» rääkis Maimets. Järjest on juurde tulnud uusi teemasid ja koolkondi. Tegevust on laiendatud ka Tallinnasse ning mitmed meetoditest on leidnud kasutust teiste erialade uurimistöödes.

«Areng on olnud jõuline ja edukas ning võib öelda, et selles valdkonnas maailma esimeste seas olla on meie jaoks loomulik areng.»

Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu direktori akadeemik Andres Metspalu kinnitusel on teadustöö tase selles valdkonnas viimasel paaril aastal oluliselt tõusnud, arvestada ainuüksi TÜ teadlaste avaldatud artiklite arvu nii mainekates teadusjakirjades nagu Nature ja Nature Genetics.

«Tegelikult on Tartu Ülikooli teadlased viimase veerandsaja aasta jooksul neis väljaannetes avaldanud 26 artiklit (Eestist üldse kokku 39), millest 20 on ilmunud 2010. aastal või hiljem,» selgitas Metspalu.

Kuna nii kõrgetasemelisi allikaid ka tsiteeritakse rohkem, siis pidi TÜ varem või hiljem molekulaarbioloogias ja geneetikas, mis iseenesest on väga konkurentsitihe valdkond, jõudma parimate sekka, leidis Metspalu.

Thomson Reuters ESI statistika puhul arvestatakse mõjukuse hindamisel artiklite ning viidete arvu. Varem on Tartu Ülikool institutsioonina oma valdkonna ühe protsendi parimate hulka jõudnud keemias, kliinilises meditsiinis, looma- ja taimeteaduses, keskkonnateadustes ja ökoloogias, üldises sotsiaalteaduses, bioteadustes, materjaliteaduses, maateadustes ning tehnikateadustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles