Tartu tähetorn kutsub Marssi vaatama

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegune aastaaeg pakub selge ilma korral head võimalust vaadelda mitmeid palja silmaga nähtavaid planeete ning Tartu tähetorn ootab huvilisi kosmost uudistama.

Ülikooli muuseumite teatel korraldab tähetorn 13. märtsil kell 18.30 - 21 vaatlusõhtu, kus seel korral on lisaks Veenusele ja Jupiterile võimalik näha ka Marssi. Rooma sõjajumalalt nime saanud planeet on päikesesüsteemi üks pisemaid, temast väiksem on vaid Merkuur.

Teleskoobis on Marss Maast umbes kaks korda väiksem. Verekarva planeeti on kõige parem vaadelda iga 15–17 aasta järel suurte vastasseisude ajal, mil Marsi ja Maa vaheline kaugus on ainult 55–60 miljonit kilomeetrit.

Sel korral jõudis Marss vastasseisu 3. märtsil, kuid oli siis Maast suhteliselt kaugel - ligikaudu 100 miljoni kilomeetri kaugusel.

Vaatlusõhtu on tasuta, kuid toimub vaid selge ilma korral. Järgmine kord on võimalik tähetorni vaatlema minnaa 20. märtsil kell 19-21.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles