Arstid paluvad neerudele tähelepanu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hemodialüüsiaparaat on hädavajalik ellujäämiseks, kui neerud üles ütlevad.
Hemodialüüsiaparaat on hädavajalik ellujäämiseks, kui neerud üles ütlevad. Foto: Erakogu

Seoses ülemaailmse neerupäevaga 8. märtsil annavad Eesti suurte haiglate kogenud neeruarstid 6. kuni 8. märtsini neeruvaevustega patsientidele telefonikonsultatsioone.

Uuringud näitavad, et üks inimene kümnest kannatab mingi neeruhaiguse või -kahjustuse all ning just seepärast on Rahvusvaheline Nefroloogide Selts ja Rahvusvaheline Neerufondide Föderatsioon kuulutanud märtsi teise neljapäeva ülemaailmseks neerupäevaks.

Päeva eesmärk on suurendada inimeste teadlikkust neerudest, sest tihti kulgevad kroonilised neeruhaigused vaikselt ja algstaadiumis eriliste kaebusteta. Seetõttu on tervise regulaarne kontroll väga tähtis. Eelkõige peaksid seda tegema üle 50-aastased inimesed, ülekaalulised  ning kindlasti kõrgvererõhu- ja suhkurtõve haiged.

Tänavusel neerupäeval tahetakse pöörata erilist tähelepanu neerusiirdamisele kui ühele neeruasendusravi liigile. Eestis on neeruasendusravi haigeid veidi üle 700, siiratud neeruga patsiente on 411.

2011. aastal siirati neeru Eestis 44 korral. Neerusiirdamise ootelehel on 49 kroonilise neeruhaigusega patsienti.

Neeruarstide konsultatsioonid

• 6.–8. märtsini kell 11–14.

• Tartu Ülikooli kliinikumi arstid vastavad telefonidel 731 8272 ja 731 8276.

• Põhja-Eesti regionaalhaiglas on see telefon 617 1215 ning Lääne-Tallinna keskhaiglas 651 1455.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles