Õpetajad võtavad enne streiki pinge maha tantsuga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaratarid tegid kolmapäeval proovi tervishoiukõrgkooli saalis, teised rühmad saavad proovivõimaluse homme hommikul.
Taaratarid tegid kolmapäeval proovi tervishoiukõrgkooli saalis, teised rühmad saavad proovivõimaluse homme hommikul. Foto: Margus Ansu

Streiginädala eel võtab ligi 300 õpetajat üle Eesti aja maha ja koguneb juba neljateistkümnendat korda omaenda rahvatantsufestivali pidama, seekord Tartus.

Festivali korraldamine käib käest kätte, õigemini antakse rühmade vahel edasi suurt puureha, mis siis aasta otsa nurgas seistes kohustust meelde tuletab.

Praegu on reha tervishoiukõrgkooli arvutiõpetaja ja haridustehnoloogi Anne Rosenbergi kabinetis, kes võõrustajarühma Taaratar liikmena on üks korraldajatest.

Kuna Taarataril on kahe liikme kaudu tugev seos tervishoiukõrgkooliga, tehti ka kogu festival terviseteemaline ning see on kooli ruumides. Lisateema kuulutati välja tantsuvalikule: ükski esitatav tants ei tohiks olla uuem kui 30 aastat.

Taaratari juhendaja, Raatuse gümnaasiumi õpetaja Lea Hanni rääkis, et puhtalt õpetajate rahvatantsurühmi on Tartus vähe. Tema teada tegutsevadki vaid needsamad, kes ka festivalil osalevad, ehk siis Taaratar ise, kus tantsivad mitme kooli õpetajad, Karlova gümnaasiumi Õpsadi ning Descartes'i lütseumi rühm.

Paar aastat tagasi oli neid rohkem, sest noorte laulu- ja tantsupeol osalevad ka õpetajate rühmad, kuid üldjuhul need lagunesid, kui peole ei pääsetud.

Unustatud tantsud

Tartlased pole varem festivali korraldanud, küll aga võõrustas Luunja rühm Klopandi seda täpselt kümme aastat tagasi. Klopandi on ühtlasi üks kõige kauem osalenud kollektiividest, tänavune kord on neil tantsida juba kolmeteistkümnes.

Teist aastat Luunja rühma juhendav Anneli Kann rääkis, et unustatud tantsuks valis ta Ullo Toomi viiekümnendatel aastatel loodud «Tuisulise», mis tegelikult on segarühmale tehtud, kuid sai naistele mugandatud.

Nii esitavad Luunja õpetajad 60 aastat tagasi loodud tantsu üsna uuel kujul.

Anne Rosenberg ütles, et pärastlõunasel kontserdil astuvad üles kõik osalevad 22 rühma ning soovi korral võivad vaatama tulla ka linlased. Kahjuks on uue maja saal aga üsna väike ning arvestama peab sellega, et istutakse põrandal.

Terve päev tegevust

Loomulikult ei piirdu festival ainult õhtuse kontserdiga. Õpetajad hakkavad Tartusse kogunema juba hommikul, et võõral põrandal proovi teha, siis jagatakse nad laiali töörühmadesse.

Suvel Kagu-Eesti tantsupeole minejad saavad selle korraldaja Andre Laine käe all sealseid tantse lihvida, kooli õppejõud ja tudengid aitavad kontrollida omaenda tervist ja mõista erivajadustega inimesi. Tartu Ülikooli õppejõud Kaja Hermlin teeb õpetajatele hoogsat folkaeroobikat, mis sobib hästi kokku nii teema kui ka festivali endaga.

Üle-eestiline õpetajate rahvatantsufestival

• Tervishoiukõrgkooli hoones 3. märtsil.

• Korraldajaks on tänavu peamiselt Raatuse gümnaasiumi õpetajatest koosnev rühm Taaratar.

• Osalevad 22 tantsurühma ligi 270 õpetajaga üle Eesti.

• Kontsert algab kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles