ERMi eurorahale konkureerib Tartumaal kolm projekti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolkjas asuvas vene vanausuliste muuseumis käib turiste paljudest riikidest (pildil vasakul muuseumi juhataja Anna Portnova).
Kolkjas asuvas vene vanausuliste muuseumis käib turiste paljudest riikidest (pildil vasakul muuseumi juhataja Anna Portnova). Foto: Margus Ansu

Pauluse kirik, Tartu tähetorn ja vanausuliste külastuskeskus on Tartumaa ainsad projektid, mis pääsesid Eesti Rahva Muuseumi (ERM) asemel euroraha nõutajate reservnimekirja.

«Huvi reservnimekirja vastu on väga suur, mulle helistatakse pidevalt,» ütles regionaalminister Siim Kiisler (pildil) eile. «Aga täna ei saa veel midagi kindlat lubada, rahajaotust pole.»

Regionaalministri piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmis on reservnimekirjas 14 projekti, millele siseministeerium saab Euroopa Komisjonilt uue peahoone ehitamiseks eitava otsuse saanud ERMi asemel euroraha taotleda.

Tartumaalt on nimekirjas Pauluse kiriku taastamise lõpetamine, Tartu tähetorni juurde Struve tõllakuuri astronoomias silmaringi avardamiseks interaktiivse keskkonna loomine ja Peipsiääre vallas Kolkjas MTÜ Piiri Peal vanausuliste külastuskeskuse rajamise jätkamine.

«Nii Tartumaa kui ka kõik teised projektid on küll saanud positiivse hinnangu, aga need kõik on veel reservis,» toonitas Kiisler. «Kui sellesse meetmesse lisaraha tuleb, kontrollitakse projektid hoolega üle.» Ta selgitas, et kuna euroraha eraldamise tingimused on karmid, tuleb enne rahastamisotsuse tegemist kindlaks teha, kas projektid on jätkuvalt abikõlblikud ja kas projektide eestvedajatel on jõudu need ellu viia.

Kas projektid on reservnimekirjas seatud pingeritta? «Jah, pingerida on olemas,» vastas regionaalminister. «Tartu Pauluse kirik ja Tartu tähetorn on pingereas esimeste hulgas.»

Sihtasutus Tartu Pauluse kirik soovib Pauluse kiriku saali taastamiseks ja hoonele uue katuse panemiseks saada 3,2 miljonit eurot toetust. Kiriku taastamise lõpetamiseks kulub 5,4 miljonit eurot.

Otsuseid, millised reservnimekirjas olevad projektid saavad eurotoetust, on regionaalministri sõnul oodata lähikuudel. Esialgu ERMi peahoone ehitamiseks euroliidult nõutatud 32 miljonit eurot peab olema ära kasutatud 2015. aasta lõpuks.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles