Žürii valis uue hotelli kavandi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase hotelli kinnistul asub ajalooline hoone Ülikooli 14, mis on ajaloomälestis ning kus on elanud Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannsen. Arhitektuurse eskiislahenduse järgi restaureeritakse olemasolev maja ning seotakse see uue hoonega.
Tulevase hotelli kinnistul asub ajalooline hoone Ülikooli 14, mis on ajaloomälestis ning kus on elanud Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannsen. Arhitektuurse eskiislahenduse järgi restaureeritakse olemasolev maja ning seotakse see uue hoonega. Foto: Allianss Arhitektid

Estiko kontserni uue hotelli ehitust Ülikooli tänavas on plaanis alustada veel tänavu. Arhitektuurivõistlusel võitnud kavandit nimetavad žürii liikmed diskreetseks ja rahulikuks.

Kuue kutsutud osalejaga arhitektuurivõistluse võidutöö tegid büroo Allianss Arhitektid arhitektid Tarmo Teedumäe, Indrek Tiigi, Paco Ernest Ulman ja Tõnis Savi, otsustas žürii läinud nädalal.

Võidutöö ühendab mälestisena kaitstava Ülikooli 14 hoone ja Pirogovi platsi serva rajatava uue hooneosa mahutama ligi 60 numbritoaga neljatärnihotelli ühes konverentsikeskuse ja spaaga.

Tartu linnaarhitekt ja žürii liige Tiit Sild ütles, et võitnud töö oli asukohta arvestades kõige tundlikum: vormilt mängib vana linnastruktuuriga kaasa ja arvestab seda, kuid teisalt annavad katusepiirile tekitatud murdejooned selgelt mõista, et see on maja tänapäevast.

«Kui vaatame Ülikooli tänava hoonestust, siis seal on maju 1990ndatest, ka 2000ndatest, aga ka sajandeid vanu hooneid. See töö täiendab tänavat suhteliselt rahuliku lahendusega majaga, konservatiivne ei ole vist päris õige sõna,» ütles Sild.

Põhjalik töö

Žürii esimees, Toomemäe Kinnisvara OÜ juhatuse esimees Ain Tammvere rääkis, et lõppvalikusse jäi kaks heal tasemel tööd, mis mõlemad arvestasid võrdlemisi täpselt lähteülesande soovidega, kuid võidutöö oli detailsemalt läbi töötatud, sisemisele logistikale oli rohkem tähelepanu pööratud.

Ülikooli tänava tasapinnast lugedes on uue hoone keldrikorrusel spaakompleks, esimesel korrusel on parkla juurdepääsuga vana maja kangialusest, hoone peasissepääs oleks Pirogovi platsi nurgas.

Esimesel ja teisel korrusel on avalikkusele mõeldud ruumid. Tammvere märkis, et eraldi tähelepanu oli sellel, et hoida teisel korrusel konverentsiruumide ja restorani põrand samas tasapinnas vana maja põrandaga.
Hotellitoad on plaanitud kõrgematele korrustele.

Optimistliku ajakava järgi algab hotelli ehitus selle aasta teises pooles, ajakavas püsimine sõltub Tammvere sõnul sellest, kuidas sujub koostöö arhitektidega.

Muinsuskaitse kiidab

Muinsuskaitseameti arhitektuurimälestiste peainspektor ja žürii liige Ilona Merzin ütles suhtekorraldusfirma vahendatud pressiteates, et nii konkurssi tervikuna kui ka võidutööd saab pidada õnnestunuks ning seda ka muinsuskaitse vaatenurgast.

Tartu Postimehele ütles Merzin, et ülesanne oli Toomemäe ja raekoja naabrust arvestades keeruline, aga võidutöö lahendas ülesande diskreetselt.

Raskuseks oli tema sõnul, et detailplaneeringu tekst on vastuoluline ning muinsuskaitse eritingimused seni kinnitamata.

«Arhitektid tegid tööd lähtudes oma parimast äranägemisest,» ütles Ilona Merzin. «Kõik tööd arvestasid sellega, et vana maja sisekonstruktsioonid saab asendada uutega. Selle lubatavuse kohta otsust veel ei ole. On tehtud uuringud hoone ajaloo kohta ja välised uuringud, aga konstruktsiooniuuringud ja siseviimistluse uuringud lükkusid ilma tõttu edasi.»

Vana ja uut osa siduvaks elemendiks on katus, vana hooneosa katust on planeeringu järgi lubatud tõsta ja seda näeb ette ka võidutöö.

Konkursi žüriisse kuulusid veel Tartu abilinnapea Raimond Tamm, arhitektid Tiit Trummal ja Jaanika Saar, hotell Dorpati juhatuse esimees Kersti Seli ja uue hotelli projektijuht Erik Pallase.

Kutsutud osalejatega arhitektuurivõistlusel osalesid veel 3+1 Arhitektid, Kaos Arhitektid, Koko Arhitektid, Lunge & Ko ning Muru & Pere.

5. märtsil avatakse Dorpati konverentsikeskuses arhitektuurivõistlusele laekunud töödest näitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles