Kontsertidel mängib kaasa jää sillerdus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Tamm avastas jääst saetud plokkides mustreid, mida valgustusega võimendades võiks välja pakkuda kui kunstiteoseid.
Tõnu Tamm avastas jääst saetud plokkides mustreid, mida valgustusega võimendades võiks välja pakkuda kui kunstiteoseid. Foto: Sille Annuk

Leigo talu peremees Tõnu Tamm on juba ammu unistanud viia talvel kokku organist ja publik, kes naudiks lumisel väljal orelimuusikat. Jäise kontserdisaali ehitamine nüüd Otepääl on samm tolle unistuse suunas.

Jääplokid on välja saetud Leigo järvede jääst. Neis on külmunud veetaimi, mulle ja mutukaid, aga ka fantastilisi kristallistumisel kujunenud mustreid.

«Täitsa hasarti ajab, on olnud suuri üllatusi,» ütles Tõnu Tamm. «Need tahame eksponeerida jääkontserdisaalis – panna postamentide otsa silmade kõrgusele, valgustada ilusti, nii et need jäävad kiirgama.»

Lisaks jäätunud järve tükkidele läheb mängu ka mitmesugustes anumates ja plastkastides külmutatud vesi. Ühtekokku oli veel esmaspäeval Leigo talu ukse ees mitusada kandilist ja ümarat jääplokki. Neist valmivad ka istmed (sulamist tagumiku all takistab istmekate) ja lava (muusikute jalgade all on vineer).

Ka kontserdisaali seinad valmivad jääst, kuid mitte laeni, vaid ulatuvad täiskasvanud külastajatele kohati rinnuni. Seda kõike ümbritseb hiiglaslik plasttelk. Ja see kõik ei ole mitte Leigol, vaid Otepääl. Eile hommikul algaski sinna plokkide vedu. Esimene kontserdiõhtu on juba neljapäeval.

Miks Otepääl? «Nii nagu kõik kipuvad minema pealinna poole, läheme ka meie – Otepää on ju ikkagi talvepealinn,» ütles Tõnu Tamm.

Jäisesse kontserdisaali kujundab jääst baari tartlasest tule- ja jääskulptor Henry Timusk. Baaris pakutakse soojendavaid jooke.

Timusk juhtis tähelepanu asjaolule, et paljud Eesti jääskulptuurid kerkivad Lapimaalt pärit jääst. Seevastu Otepää jäise saali ja baari materjal on kodumaine ja seega ökoloogiliselt etem.

«Me ei taha kopeerida oma jääst saaliga Lapimaa uhkeid jäähotelle, mille tegemine on väga kallis, ja teiseks me ei paku välja jäälinna, nagu tehakse Pärnus,» lisas Tamm. «Pidime leidma midagi niisugust, mida keegi teine ei ole teinud.»

Jäise kontserdisaali idee pakkus oma isale välja Tiiu Tamm. Tema koostatud kontserdikavades saab kuulata vene romansse Olga Zaitseva ja Maria Kond­­ratjeva esituses, neid saadab klaveril Jaan Kapp. Tänapäevastes rütmides laulavad Birgit Varjun klahvpilli ja Luisa Värk kitarri saatel.

Viimane õhtu 26. veebruaril on jääst kontserdisaalis perepäev, mida juhib Jääprintsess. «Kontsertide kuulajad ja perepäeva külastajad peaksid tulema talveriietes,» ütles Tiiu Tamm. «Saalis on temperatuur nulli ringis.»

Saali mahub 100–150 jäist istet.

Jäämuusika
• Leigo jäämuusikakontserdid on Otepää keskväljaku Linnamäe-poolse serva lähedal.
• 23. veebruaril esitavad vene romansse Olga Zaitseva (sopran) ja Maria Kondratjeva (metsosopran), klaveril Jaan Kapp.
• 24. veebruaril laulab Birgit Varjun.
• 25. veebruaril laulab Luisa Värk.
• Kontserdid algavad kell 19.
• 26. veebruaril on jäine perepäev: kell 12 ja 13 saab veeta tunni Jääprintsessi seltsis ja vaadata tuletrupi Flameous esinemist.
Allikas: Otepää vallavalitsus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles