Ülikooli nõukogu tahab jätta Kääriku tervikuks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääriku spordibaasi terviklikkust toetanud meeleavaldus 2011. aasta detsembris Tartu Ülikooli ees.
Kääriku spordibaasi terviklikkust toetanud meeleavaldus 2011. aasta detsembris Tartu Ülikooli ees. Foto: Risto Mets

Esmaspäeval koos istunud Tartu Ülikooli nõukogu leidis, et vaidlusi tekitanud Kääriku spordibaasi ei ole selle edasiarendamiseks tarvis tükkideks jagada.

Nõukogu arutas teiste päevakorrapunktide seas ülikooli kinnisvaraga tehtavate tehingute uut korda, kuid kuna nõukogu liikmed tegid määruse eelnõu teksti mitmeid parandusettepanekuid, lükkus uue korra vastuvõtmine pisut edasi.

Otsus sünnib lähiajal, mil valmib eelnõu lõplik variant. «Määruse tekst on praegu viimistlemisel,» ütles nõukogu esimees Kersti Kaljulaid.

Tartu Postimehele teadaolevalt ei kogune nõukogu liikmed määruse vastuvõtmiseks nõukogu saali, vaid kooskõlastused ja hääletus viiakse läbi elektrooniliselt.

Emotsionaalne väärtus

Kaljulaiu sõnul jaguneb ülikooli valduses olev kinnisvara peaasjalikult kolmeks: põhitegevuseks vajalik vara, ajalooline vara ning mittevajalik vara. Kuigi ajalooline vara ei pruugi olla õppetööks vajalik, lasub ülikoolil kohustus hoida ajaloolise väärtusega hooneid erilise hoole all.

Mittevajaliku vara hulka arvamine ei tähenda ilmtingimata müüki, rõhutas Kaljulaid. Kui siiski tekib soov ja vajadus mittevajaliku vara turustamise järele, saab ülikooli rektor uue korra järgi senisest suuremad õigused. «Nõukogu ei taha tegeleda tõesti ebaolulise varaga, näiteks tühjade kruntide müügiga,» selgitas Kaljulaid.

Samal ajal leidub ka mittevajaliku vara hulgas ajalooliselt ja emotsionaalselt tähtsaid objekte ning Kääriku on üks neist, lausus Kaljulaid. Selliste objektide puhul jäävad kinnisvaratehingud ka edaspidi nõukogu pädevusse. Milline kinnisvara lisaks Käärikule veel nõukogu otsust eeldab, Kaljulaid ei täpsustanud, lisades, et nimekiri neist objektidest on praegu koostamisel.

Majandamist ei takista

Hiljaaegu tekitas paljudes Tartu Ülikooliga seotud inimestes ja vilistlastes küsimusi juhtkonna plaan jagada Kääriku spordibaasi alad tükkideks. Nõukogu jõudis seisukohale, et enam kui 124-hektarilist kinnistut tükeldama ei hakata.

Kaljulaid lisas, et nõukogu teeb ülikooli kantslerile ülesandeks valmistada ette uus projekt kinnistu tervikuna Tehvandi Spordikeskuse kasutusse andmiseks. Nõukogu liikmed leidsid, et kinnistu tervikuks jätmine ei takista Kääriku baasi majandamist.

Sihtasutuse Tehvandi Spordikeskus tegevjuht Alar Arukuusk ütles, et Kääriku spordibaasi alad moodustavad ühtse terviku ja ühe krundina on maid ka kõige lihtsam majandada. «Me ei tahagi, et kasutusvalduse alal krunte lahti mõõdetaks,» lausus ta.

Ühtlasi kinnitas ta, et Tehvandi keskus on Kääriku baasi majandamisest jätkuvalt huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles